Matematik

Ligning 1 ubekendt

05. marts 2010 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej det handler om denna ligning:

18=2x^2

Det jeg ikke forstår er hvorfor man ikke bage kan tage kvadratroden på begge sidder derved slette 'ophævet i anden'. Jeg ved god man skal dividere med 2 på begge sider og så giver det 3 men hvorfor kan man ikke gøre det andet?!


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2010 af Tyrael (Slettet)

Fordi du har tænkt dig at tage kvadratroden af 2*x2 - lyder det i hvert fald som - du skal gøre følgende:

         18 = 2x2
 (18)/(2) = x2
          √9 = x
            3 = x


Svar #2
05. marts 2010 af jrnh555 (Slettet)

Hvorfor kan jeg ikke tage kvadratroden af 2*x^2 ????


Svar #3
05. marts 2010 af jrnh555 (Slettet)

Hvis jeg tager kvadratroden på begge sider står der 4,23=2x                     ved godt det er forkert men hvorfor?:)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. marts 2010 af Tyrael (Slettet)

Fordi du skal have x til at stå alene på den ene side, og da x2, så ved du, at den skal blive på den ene side - du skal altså isolere x2.
Fordi hvis du bare tager kvadratroden på begge sider, så springer du et "led" over i ligningen. :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Jo, du kan da godt tage kvadratroden på hver side først. Så får du

√(18) = √(2x2) ,eller

3√2 = |x| √2 , eller

|x| = 3, og dermed

x = 3 eller x = -3 .

I #3 skal du også tage kvadratroden af 2 på højre side. Kvadratroden af et produkt er lig med produktet af faktorerne kvadratrødder. Så der kommer til at stå 4,23 = 1,41x .

Men husk også, at x = -3 også er rod i den oprindelige ligning.


Svar #6
05. marts 2010 af jrnh555 (Slettet)

Andersen 11 du er en skat tak for det svar :) nu forstår jeg det :)


Skriv et svar til: Ligning 1 ubekendt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.