Fysik

Fysik - Hjælp!

06. marts 2010 af sweet4me (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej kunne meget godt tænke mig hjælp til en opgave i en fysik aflevering som jeg fuldstændig er lost i

Opgaven lyder : Laserlys med bølgelængden λ = 632,8 nm sendes ind mod et gitter. På en skærm bag gitteret måles afstanden mellem de to 1. ordens prikker til l = 83,4 cm. Afstanden L mellem gitteret og skærmen er L = 1,25 m.

a) Beregn afbøjningsvinklen θ.

b)Beregn gitterkonstanten d.

c)Beregn antal ridser pr. mm på gitteret.

Mange tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. marts 2010 af Jerslev

#0: Har du selv noget forslag? Hvad har du selv tænkt om opgaven?

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
06. marts 2010 af sweet4me (Slettet)

Jeg tænkte på det her, men er ikke sikker:

(1*632,8*10^-9)/(10^-5)   eller sådan noget :s

Fysik er ikke lige noget af det jeg er bedst til :/


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. marts 2010 af Jerslev

#2: Hvordan kommer du frem til det? Husk enhederne.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
06. marts 2010 af sweet4me (Slettet)

Altså jeg har brugt formlen : n *  λ  = d * sin(v) 

n er ordenen, λ  er bølgelængden, d er gitterkonstanten og sin(v) er vinklen mellem n'te orden

Kan det passe?

Men jeg kan ikke bruge den formel til a), da jeg ikke har gitterkonstanten endnu vel?


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. marts 2010 af mathon

se evt.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=813009


Brugbart svar (5)

Svar #6
06. marts 2010 af mathon

                            θ1 = tan-1(0,417/1,25) = 18,4º

                            d = 1·λ/sin(θ1) = (632,8 nm)/sin(18,4º) = 1999,65 nm = 1999,65·10-6 mm = 0,002 mm

                            antal ridser pr mm = (1 mm)/(0,002 mm/rids) = 500 ridser


Svar #7
07. marts 2010 af sweet4me (Slettet)

Tak skal du have, men hvor får du 0,417 fra i den første?

83,4 / 2  er det det?


Brugbart svar (3)

Svar #8
07. marts 2010 af mathon

Ja


Svar #9
07. marts 2010 af sweet4me (Slettet)

Mange tak;)


Brugbart svar (3)

Svar #10
05. april 2011 af ibsen1994 (Slettet)

 #6 Vil du ikke fortælle hvor du få de forskellige ting fra? 


Skriv et svar til: Fysik - Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.