Matematik

Funktioner Hjælp!!

07. marts 2010 af Jonas2840 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Heej :)

nogle søde mennekser som vil hjælpe mig, med de her opgaver.

på forhånd taak :)

1) Idet  f(x)= 2x + 3 og g(x) = x2 -4, skal en regneforskrift, herunder definitionsmængde, angives for hver af følgende funktioner:

(f + g)(x), (f-g)(x), (fg)(x), (f/g)(x) og (g/f)(x) det står som en brøkstegn.

Bestem funktionsværdien for x=3 for hver af funktionerne.

2) X kg kartofler koster y kr. Er x og Y ligefrem proportionale, når 1 kg kartofler koster 4,95 kr/kg.?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2010 af peter lind

Har du ikke selv nogen forslag?.


Svar #2
07. marts 2010 af Jonas2840 (Slettet)

Neej, det så derfor jeg skriver det herinde? ellers ville jeg jo selv have lavet det..!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2010 af peter lind

Start med den første. Hvad er så (f+g)(x) ?


Svar #4
07. marts 2010 af Jonas2840 (Slettet)

Jeg er lost i de her funktioner, og mat er hellere ikke min bedste side, hehe. :D


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. marts 2010 af peter lind

Du må altså gøre et stykke arbejde selv. Du lærer intet af at jeg løser opgaverne for dig. Prøv at slå op i din bog hvad definitionen af (f+g)x() er.


Svar #6
07. marts 2010 af Jonas2840 (Slettet)

nogle af tingene har jeg lavet her, hvor jeg så fik det forklaret,.

Men okay bare glem det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Når du kender f(x) og g(x), hvordan finder du så (f+g)(x) ?


Svar #8
07. marts 2010 af Jonas2840 (Slettet)

jeg kan lige så godt sige at det kommer til at langtid .. hehe :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8 - Ja, med den indstilling fra din side er jeg tilbøjelig til at give dig ret. Men som #5 også skriver, så lærer du slet ikke noget, hvis du ikke vil gøre en indsats selv.


Svar #10
07. marts 2010 af Jonas2840 (Slettet)

Ja, det gøre jeg, for folk plejede at skrive det ind/løse den, hvor jeg så spurgte til det jeg ikke forstod,!!


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Men vi prøver jo at hjælpe dig ved at få dig til at svare på helt simple spørgsmål, f.eks. i #7. Hvis du ikke kan svare på det, hvordan kan det så hjælpe dig, at få de færdige resultater serveret på et sølvfad?

Og ved Opg 2) spurgte jeg dig i en af dine andre tråde, som et hint, hvad det vil sige, at kartofler koster 4,95 kr/kg ? Hvad vil det sige, at to størrelser er proportionale?


Svar #12
07. marts 2010 af Jonas2840 (Slettet)

Er det ikke noget  med at proportional betyder, at der findes et tal a, så den ene er a gange den anden. altså y og x er y = a · x.


Svar #13
07. marts 2010 af Jonas2840 (Slettet)

Jeg skal lave den her?

1) Idet f(x)= 2x + 3 og g(x) = x2 -4, skal en regneforskrift, herunder definitionsmængde, angives for hver af følgende funktioner:

(f + g)(x), (f-g)(x), (fg)(x), (f/g)(x) og (g/f)(x) det står som en brøkstegn hvad er regneforskriften og Dm for dem her?
 


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det står i #0 og i de andre tråde, du har lavet over den samme opgave. Og jeg har spurgt dig efterhånden mange gange, hvad menes der med (f+g)(x) ? Jeg ved det godt, men jeg vil have dig til at forstå det og forklare det, for det må være noget, som du skulle have lært, og som du må kunne finde definitionen for i din bog.


Svar #15
07. marts 2010 af Jonas2840 (Slettet)

Jaa, men i min bog, forklares det ikke, kun af min lærer.!! jeg er hellere ikke den bedste til mat,??


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Godt. Så fortæller jeg dig, at hvis f(x) og g(x) er to givne funktioner, så definerer vi funktionen f+g ved at være funktionen med forskriften

(f+g)(x) = f(x) + g(x) for hvert x i fællesmængden af definitionsmængderne for f og g.

Prøv nu, om du kan finde forskriften for f+g i din opgave, og også om du kan generalisere til, hvad (f-g), (fg), (f/g) og (g/f) skal betyde.


Svar #17
07. marts 2010 af Jonas2840 (Slettet)

Det her er jo det samme som : (f-g)(x) = f(x) - g(x)

og den her (f*g)(x) = f(x)*g(x)  og er de her ikke ens (f/g)(x) og (g/f)(x)??

altså (f/g)(x)= f(x)/g(x)  og (g/f)(x)= g(x)/f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#17

(f/g) og (g/f) er ikke samme funktion. Måske mente du, at de skulle defineres ud fra samme princip.

Men, ja, nu ved du så hvad de forskellige kombinationer betyder. Nu skal du så anvende det på de konkrete funktioner i opgaven

f(x) = 2x + 3      og     g(x) = x2 - 4 .

der er den lille faldgrube bygget ind, at funktionen (f/g) ikke er defineret, hvor g(x) = 0, og (g/f) ikke er defineret, hvor f(x) = 0. Derfor det lille ekstraspørgsmål om de kombinerede funktioners definitionsmængde.

Men opstil nu først forskrifterne for (f+g), (f-g), (fg), (f/g) og (g/f).


Svar #19
07. marts 2010 af Jonas2840 (Slettet)

Nåår ja, okay.!!

okay giv mig 1 eks.


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Med (f+g) får vi

(f+g)(x) = f(x) + g(x) = 2x + 3 + x2 - 4 = x2 + 2x - 1. Da både f og g er defineret for alle reelle  x, og f(x)+g(x) er defineret for alle reelle x, er definitionsmængden for (f+g) lig med mængden af de reelle tal.

Prøv nu selv de andre funktionskombinationer.


Skriv et svar til: Funktioner Hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.