Matematik

hjælp til at undersøg, om L er tangent til K

07. marts 2010 af mosdeh (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem i rummet er en kugle K givet ved ligningen

x2-4x+y2+2y+z2-2z=36

og en linje L er bestemt ved parameterfremstillingen

(x,y.z) = (-8,2,-3)+t.(-5,7,-3) , t ∈ R

a) undersøg, om L er tangent til K.

er der nogen der kan hjælpe mig ..

Jeg har først omskrev ligningen:

8x-2x)2+ (y+1y)2+ (z-1z)2= √36=6

ved ikke hvad jeg skal nu :(


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2010 af michael gade (Slettet)

Brug afstandsformlen.

Ud fra kuglens ligning finder du kuglens radius og centrum, og afstanden fra centrum til linjen L skal være lig radius, hvis L skal være en tangent til K.


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Først skal du omskrive kuglens ligning korrekt. Når vi har den på formen

(x - a)2 + (y - b)2 + (z - c)2 = r2

kan man deraf se, at det er en kugle med cenrum i (a, b, c) med radius r. Du skal se på, hvad du skal addere på venstre side for at komplettere kvadraterne på de toleddede størrelser med x, y, og z :

(x - 2)2 + (y + 1)2 + (z - 1)2 -4 -1 -1 = 36 , or dermed

(x - 2)2 + (y + 1)2 + (z - 1)2 = 36+4+1+1 = 42 .

Kuglen har altså centrum i C(2, -1, 1) og den har radius r = √42 .

Hvis en linie er tangent til kuglen, vil afstanden fra kuglens centrum til et punkt på linien være mindst mulig, når punktet er i liniens røringspunkt med kuglen, og denne mindste afstand vil da være lige med kuglens radius.

Lad os da finde afstanden fra kuglens centrum C til et punkt på den givne linie L . Et punkt på linien har formen

(x(t), y(t), z(t)) = (-5t - 8; 7t + 2; -3t -3). Kvadratet på afstanden d til kuglens centrum C er da

d2 = (-5t - 10)2 + (7t + 3)2 + (-3t - 4)2 = 25t2 + 100t + 100 + 49t2 + 42t + 9 + 9t2 + 24t + 16 = 83t2 + 166t + 125 .

Vi differentierer nu d2(t) for at finde minimum for d2 : 166t + 166 , der er nul for t = -1 . Den mindste afstand fra kuglens centrum til linien er da

dmin = √(d2(-1)) = √(83-166+125) = √42 = r. Den mindste afstand fra kuglens centrum til linien er da netop lig med kuglens radius, hvoraf vi slutter, at linien er tangent til kuglen.


Brugbart svar (2)

Svar #3
07. marts 2010 af mathon

             (x-2)2 + (y+1)2 + (z-1)2 = √(42)2

L:          x = -8 - 5t
             y = 2 + 7t
             z = -3 - 3t

hvis L er tangent
har
            
            (-8-5t-2)2 + (2+7t+1)2 + (-3-3t-1)2 - 42 = 0      netop én løsning

           
 


Skriv et svar til: hjælp til at undersøg, om L er tangent til K

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.