Matematik

Simpel og nem faktorisering - Se?

08. marts 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Kan intet huske om faktorisering lige nu og er kørt fast i den her simpel faktoriseringsopgave

x^2-9x+20
-------------
x^2-x-12

Opgaven lyder således: Faktoriser nævneren og tælleren. Ovenstående opgave skal forestille en brøk.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Find rødderne i de to 2.-gradspolynomier. De to polynomier er begge normerede i den forstand, at koefficienterne til leddene af 2. grad er lig med 1. Hvis x = a og x = b er rødderne i et normeret 2.-gradspolynomium, kan du skrive polynomiet som (x-a)(x-b) . Det er det, der kaldes faktorisering af polynomiet.

Ganger man et sådant faktoriseret polynomium ud, ser man, at koefficienten til leddet af første grad er lig med minus summen af de to rødder, og at konstantleddet er lig med produktet af rødderne. Heraf kan du let se, at x = 4 eller x = 5 er rødder til polynomiet i tælleren, og at x = -3 eller x = 4 er rødder til polynomiet i nævneren. De to polynomier har altså en fælles faktor, der så kan forkortes væk, dog kun når man fastholder, at x = 4 ikke er med i definitionsmængden for den forkortede brøk.


Svar #2
08. marts 2010 af hjæææælp (Slettet)

Andersen

Kan du lave opgaven så jeg kan se helt præcis hvad du mener?

Tak i øvrigt for den detaljerede forklaring.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jammen, tihi, det har jeg jo stort set gjort. Du siger jo også selv, at det er en detaljeret forklaring, så det må vel have opfrisket din hukommelse. Du skal bare lave tegninger til, i form af et par formler.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2010 af PeterValberg

TI89'eren har en kommando hertil:     factor(udtryk)

så du kunne jo bare bruge den:   factor(x2-9x+20)   og factor(x2-x-12)  og derefter forkorte brøken (hvis muligt, - det er det forøvrigt)

eller tage hele brøken "i et hug":   factor((x2-9x+20)/(x2-x-12))   det kan den sagtens klare :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Jeg synes bare ikke man lærer noget ved at lade en computer løse den slags opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2010 af PeterValberg

#4

Nej, det er jeg absolut enig med dig i (100 %), MEN ikke desto mindre er det parolen på mange gymnasielle uddannelser (herunder VUC), - brug CAS og gør prøve i stedet for at regne det gennem trin for trin, som det var tilfældet, da både du og jeg var i den alder, - det er det, man hører.

Desuden er det jo en glimrende måde at kontrollere det resultat, man er nået til på den "rigtige" måde.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
09. marts 2010 af hjæææælp (Slettet)

Tak alle sammen - Jeg har fundet af det :)


Skriv et svar til: Simpel og nem faktorisering - Se?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.