Fysik

Opdrift - forklarings opgave (En vejrballon)

16. marts 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder:

En vejrballon stiger til vejrs gennem en del af atmosfæren, hvor temperaturen er konstant. Man kan regne med, at trykket inde i ballonen hele tiden er lig med trykket uden for ballonen.
 

a) Forklar, hvorfor ballonen bliver større under opstigningen.

Har ingen ide pga. temperaturen jo er konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2010 af NejTilSvampe

 V = n*R*T / p 

når temperaturen er konstant og vi går ud fra antallet af molekyler ikke ændres, så er det kun trykket der kan påvirke volumet.

Så når trykket bliver mindre så bliver ballonen større.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2010 af mathon

    p·V = k(onstant)

trykket falder under opstigningen → V øges


Svar #3
16. marts 2010 af hjæææælp (Slettet)

Tak begge - Men hvorfor falder trykket under opstigningen?

Og jeg kan se at jeres formeler er forsellige, hvad for en skal jeg bruge?

Haster...


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. marts 2010 af mathon

trykket mindskes
fordi Jordens tiltrækningskraft mindskes med voksende afstand,
så den fastholdte gasmængde får mindre koncentration og dermed mindre tryk.

formlerne er ikke forskellige

           p·V = n·R·T       hvor højre-siden er konstant for konstant T

           p·V = k


Skriv et svar til: Opdrift - forklarings opgave (En vejrballon)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.