Matematik

Funktion for vækst i population. Bestemmelse af fordoblingskonstanten

16. marts 2010 af lisbethnlaursen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Om en bestemt population gælder, at der til et bestemt tidspunkt er 45000 individer I populationen. Endvidere gælder, at populationen vokser med 2,4 % pr. år.

a)           a) Opskriv en funktion, der beskriver sammenhængen mellem tiden (målt i år) og antallet af individer I populationen.</o:p>

b)            b) Bestem fordoblingskonstanten.</o:p>

Er der mon nogen der kan hjælpe mig med disse opgaver?

På forhånd tak!

Lisbeth


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Du skal opstille en funktion på formen f(x) = b · ax

I en sådan funktion er b begyndelses værdien og a fremskrivningsfaktoren. Har du eventuelt en idé om, hvordan man finder disse størrelser? Kom med et bud. :)


Svar #2
16. marts 2010 af lisbethnlaursen (Slettet)

 Hej

Ja jeg tror godt jeg kan løse spørgsmål a, men vil blive meget glad hvis du vil fortælle mig om det er rigtigt!

f(x) = 45.000 • (1+0,024)x

Det med fordoblingskonstanten er jeg dog slet ikke med på ...

Er det noget i denne retning:

f(x) = 90.000 • (1+0,024)x

??????????

Håber meget du ikke er gået i seng :)

Det er første gang jeg prøver at stille et spg. herinde, og havde slet ikke regnet med at få svar så hurtigt!! Mange tak!!!


Brugbart svar (2)

Svar #3
16. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Din forskrift er korrekt. Fordoblingskonstanten defineres på følgende måde:

T2 = log(2)/log(a)

Fordoblingskonstanten fortæller, hvor "mange x-værdier, der skal til for at fordoble y-værdien" - sådan lidt løst sagt! Da du kender a (den indgår jo i din forskrift), indsætter du blot de respektive værdier:

T2 = log(2)/log(1+0,024) = 29,23

Der går altså omtrent 29,23 år, før antallet af individer er fordoblet - forudsat, at jeg har regnet rigtigt. Det gik lidt stærkt, så regn lige efter selv. ;)


Svar #4
16. marts 2010 af lisbethnlaursen (Slettet)

Super! Tusind, tusind tak!!


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. marts 2010 af Proprium (Slettet)

begyndelsesværdien*


Svar #6
18. marts 2010 af lisbethnlaursen (Slettet)

Fik samme resultat! Endnu engang tak for din indsats!!!

Venlig hilsen

Lisbeth


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2015 af snylt (Slettet)

Er det korrek at sige, at f(x) er antallet af individer i populationen og x er tiden målt i år?


Skriv et svar til: Funktion for vækst i population. Bestemmelse af fordoblingskonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.