Matematik

simpel ligning?

22. februar 2005 af nusle (Slettet)
jeg har fået en tilsyneladende simpel ligning stillet, og ifølge min lommeregner skal den give x=3 men gennem udregninger kan jeg altså ikke se det...

5+(8-2x)=15-(3x-1)

er der nogle kloge hoveder der kan give mig en gennemgang/udregning?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2005 af Duffy

Joooh, men kunne du ikke selv lige prøve det først herinde. Såkan vi bedre hjælpe dig?!

Altså skriv dine udregninger her:


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. februar 2005 af allan_sim

Vis os hvad du selv har gjort - så skal vi gerne hjælpe dig med at finde dine fejl :-)

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2005 af Duffy

Hej allan

nu er vi snart ved at falde over hinandens ben af bar iver for at hjælpe, men det er vel godt nok!!


Duffy

Svar #4
23. februar 2005 af nusle (Slettet)

jeg får det til at give X=-3
5+(8-2x)=15-(3x-1)
5+8-2x=15+3x+1
13-2x=16+3x
-3=1x

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2005 af Duffy

5+(8-2x)=15-(3x-1)

Du er på rette spor, MEN når du løfter en minus-parentes så skifter leddene i den fortegn!!!

...så højre-siden i andet skridt skal være 15-3x+1

prøv nu!

Duffy

Svar #6
23. februar 2005 af nusle (Slettet)

5+(8-2x)=15-(3x-1)

5+8-2X=15--3x+1?

5+8-2x=15+3x+1
13-2x=16+3x
-3=1x

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2005 af Duffy

5+(8-2x)=15-(3x-1)
5+8-2x=15-3x+1
13-2x=16-3x
3x-2x=16-13
x=3



Duffy

Svar #8
23. februar 2005 af nusle (Slettet)

måske et dumt spørgsmål, men hvorfor ikke 15--3x+1?

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#8: Dette er givet

5 + (8-2x) = 15 - (3x-1)

Leddene i parentesen på højre side er 3x og -1. Som Duffy påpeger i #5, skifter leddene i en minusparentes fortegn, når man hæver parentesen. Altså fås leddene

-3x og 1

og derfor er

15 - (3x - 1) = 15 + (-3x) + 1 = 15 - 3x + 1

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. februar 2005 af Duffy

"NUSLE"!!

I virkeligheden begår man som matematiker
folk en bjørnetjeneste ved stædigt at
holde fat i floskler som

"når man hæver en minus-parentes så skifter
fortegnet for hvert af leddene i parentesen"

well, jah, det er da rigtigt, men hvis det skal
gå rigitigt til - og det skal det jo - så
er det der sker faktisk at man bruger den
distributive lov:

a(b+c) = ab+ac

a ganges ind på hvert af leddene i parentesen.



M I N U S - P A R E N T E S

forståS på denne måde:

-( b + c ) = -1*( b + c ) = -1*b + (-1)*c = -b-c

altså har man her hævet en minus-parentes ved at ændre fortegnene...



Så nusle

i dit tilfælde har vi således:

15 - (3x - 1) = 15 + (-1)*(3x - 1) =

15 + (-1)*3x + (-1*)(-1) =

15 - 3x + 1


Tjah, jeg ved ikke det blev klarere af den grund?

Hva' synes DU!!?


Duffy

Skriv et svar til: simpel ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.