Matematik

Eksponentiel funktion

31. marts 2010 af Chaol (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, sidder med en opgave som lyder:

Mængden af radioaktivt stof aftager eksponentielt med tiden. Efter 6 timer er 70% af stoffet tilbage.

1. Hvor mange % af stoffet er tilbage efter 18 timer?

2. Efter hvor lang tid er 5% af stoffet tilbage?

Har lidt problemer med at få stillet det rigtigt op.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. marts 2010 af Isomorphician

1. 18 timer = 3 perioder á 6 timer.

2. Brug at fremskrivningsfaktoren er 0,7t/6 til at løse f(t) = 0,05


Svar #2
31. marts 2010 af Chaol (Slettet)

Tak for svaret, men forstår stadig ikke hvordan jeg skal stille det op. Går ud fra at det skal stilles op som en eksponentialfunktion? Hvor har du fremskrivningsfaktoren fra og hvorfor dividerer du t med 6 i opgave 2? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. marts 2010 af Isomorphician

Fordi mængden af radioaktivt stof aftager med 70 % (0,70) for hver 6. time.

Sætter du fx. 18 timer ind i funktionen, kommer der til at stå 0,7018/6 = 0,703, som er lig de tre perioder de 18 timer udgør.


Svar #4
31. marts 2010 af Chaol (Slettet)

 Ok, nu har jeg fået opgave 1 til at give 34,3% og t til at give 3,3755. Opgave 1. lyder rigtig, men er ikke helt sikker på opgave 2. Har gjort dette: 0,05=0,70^t/6 (Har så brugt "solve" til at finde t)


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. marts 2010 af Isomorphician

Måske du skulle sætte en parentes?

0,05 = 0,70^(t/6)

eller:

0,05 = (0,70^(1/6))^t


Svar #6
31. marts 2010 af Chaol (Slettet)

 Takker, det hjalp :)


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.