Matematik

Bestemmelse af halveringstid.

02. april 2010 af kinke123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle..

Jeg sidder med en opgave som lyder således:

f(t) = mængden af uomsat halv målt i kg.

t = tiden

f(t) = b*e^(-kt)        t >= 0    k = hastighedskonstant

Spørgsmål 1:

Halveringstiden for den eksponetielle funktion er bestemt til 8,7 år, bestem omsætningens hastighedskonstant.

Jeg har fået:  k = -0,03 ved at bruge log(a) = log(½)/T½ = log(½)/8,7 = -0,03

spørgsmål 2:

Et andet sted i landet er k = 0,432 bestem halveringskonstanten.

Jeg har fået: e^(0,432) = a = 1,54

T½ = log(½)/log(1,54) = -1,6 år 

spørgsmål 3: 

I Jydevad sker det at der er 30% uomsat halm tilbage efter det første år. I tiden herefter kan mængden af uomsat halm beregnes efter den givne forskrift f(t)

et efterår nedpløjes 3200kg halm på en mark i Jydevad, beregn hvor mange kg, der stadig er uomsat efter 4 år efter denne nedpløjning.

(Jeg Har ingen ide om den sidste opgave. Kunne det ske at de første 2 opgaver er rigtige) 
 

Jeg håber på hjælp, hilsen Kevin.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2010 af Proprium (Slettet)

Spørgsmål 1:

Ahh, ikke helt. Du ved, at:

T½ = ln(2)/k ⇔ k = ln(2)/T½

Eftersom T½ = 8,7, fås nu:

k = ln(2)/8,7 = 0,0797

Hastighedskonstanten er altså lig 0,0797.

Spørgsmål 2:

Det er nu nemmere at gøre følgende:

k = 0,432 ⇔ T½ = ln(2)/k = ln(2)/0,432 = 1,6045

Spørgsmål 3:

Dan dig et overblik over forløbet, skitsér hændelsesforløbet:

Efterår                       1 år efter                                       4 år efter

____________________________________________________________________

3200 kg                     30% af 3200 kg

Kom eventuelt med en idé til de videre beregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2010 af mathon

bemærk
               f(x) = b·e-k·x     k>0

               y2/y1 = e-k·Δx

               (1/2) = e-k·X½

                    ln(1/2) = -k·X½

               -ln(2) = -k·X½

                k = ln(2)/X½  altså positiv


Svar #3
05. april 2010 af kinke123 (Slettet)

 Okay tusind tak, har været på ferie så har ikke lige kunne følge det op.

Jeg har faktisk ikke nogen ide om opgave 3. 

Kunne f(t) være = 3200

og e^(-k) = 30%

Og t = 1 år?

b ved jeg ikke hvad skulle være?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. april 2010 af Proprium (Slettet)

Kan godt forstå, du synes, den er forvirrende, men prøv at se lidt på hændelsesforløbet i #1. Af dette hændelsesforløb fremgår det, at begyndelsesværdien b er lig med 30% af de 3200 kg, det vil sige:

b= (3200/100%) · 30% = 960

Det fremgår endvidere, at t må være lig med 3, idet der jo er tre år mellem 1 og 4 år. Indsæt nu disse værdier i f(t), og løs opgaven, det vil sige:

f(3) = 960 · e-0,432 · 3 = 262,6791

Der er altså stadig omkring 263 kg uomsat halm 4 år efter nedpløjningen.


Svar #5
05. april 2010 af kinke123 (Slettet)

Okay tusind tak!!
Jeg kan meget bedre forstå den nu. !! :)
Super fedt! 


Skriv et svar til: Bestemmelse af halveringstid.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.