Matematik

sammenhæng ml y og x^(-1) - ARGH!

05. april 2010 af StepStone (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg skal til terminsprøve i matematik a-niveau i morgen og sidder og bakser med følgende opgave:

Om to størrelser x og y oplyses, at der er en lineær sammenhæng ml y og x^(-1). Jeg har fået oplyst, at x1=1 og y1=-1 samt at x2=3 og y2=-3. Bestem en ligning, der beskriver sammenhængen mellem x og y.

Jeg ved altså, at y=ax^(-1)+b. Men jeg har problemer med at bestemme a og b. Jeg har kigget herinde, men forstår ikke forklaringerne. Jeg vil blive glad for grundige forklaringer :)

God påske!


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2010 af NejTilSvampe

 Okay, jeg vil starte med at vise et lille bitte bevis, for det satte det ihvertfald på plads da jeg startede i 1.g.

(I):           y1 = ax1 + b

(II):          y2 = ax2 + b

(I) - (II):   y2 - y1 = ax2 - ax1 + b - b 

                y2 - y1 = a(x2-x1)

a = (y2 - y1) / (x2-x1) = Δy / Δx

b = y1 - ax1 = y2 - ax2

så i vores tilfælde

a = (-3 - ( -1)) / (3 - 1) = -2 / 2 = -1

b = -1 - (-1*1) = 0

y = -x-1


Svar #2
05. april 2010 af StepStone (Slettet)

Jeg kender facit: y=3x^(-1)-4 eller y=(x/3)-4

Jeg tror du glemmer, at x1 og x2 skal opløftes i -1, før sammenhængen (dvs. a og b) kan findes...


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. april 2010 af NejTilSvampe

 du skrev at y og x^-1 har en linæer sammenhæng. Det må vel betyde  y = a(x^-1) + b  ?

og 3x^-1 -4 er IKKE lig (x/3) - 4

3x^-1 = 3/x ikke x/3


Svar #4
05. april 2010 af StepStone (Slettet)

Der gælder følgende postensregel: a^-r=1/(a^r) (i stx-formelsamlingen er det formel nummer 17).

3x^(-1) må altså være lig 3*(1/(x^1))=3*(1/x)=3/x

Er der evt. andre der kan hjælpe?!?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. april 2010 af NejTilSvampe

 #4 - ja så er vi enige :P 3/x ikke x/3.


Svar #6
05. april 2010 af StepStone (Slettet)

ja :) men det var ikke det resultat du kom frem til, vel? så hvordan kommer du frem til det her facit?


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. april 2010 af NejTilSvampe

 ah nu forstår jeg den. 

a = (-3- (-1)) / (3-1 - 1-1)  = -2 / (1/3 - 1) = -2/(-2/3) = -6/-2 = 3

tænkte ikke over at der stod x1 = 1 og x2 = 3  tænkte at det stod "x1^-1" = 1  osv.


Svar #8
05. april 2010 af StepStone (Slettet)

Jeg forstår det godt nu :) Men jeg havde svært ved at se, at -2/3 kunne være 3 gange i 2... det var en svær opgave, synes jeg!

men TAK for hjælpen


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. april 2010 af NejTilSvampe

 (a/b)/c = a/bc  og  a/(b/c) = ac/b

"Når man deler med en brøk, ganger man med den omvendte."


Svar #10
05. april 2010 af StepStone (Slettet)

ah det er de gode gamle brøk-regneregler fra 1.g, som jeg for længst har glemt! :) mange tak for hjælpen og for din tålmodighed


Skriv et svar til: sammenhæng ml y og x^(-1) - ARGH!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.