Matematik

Hjælp til et svært matematik spørgsmål!!!!!

06. april 2010 af sar94 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej,, Har virkelig svært ved denne her opgave... Jeg beder jer venligst at forklar mig hvad den går ud på osv. For jeg forstår det virkelig ikke!! På forhånd tak.. 

Vedhæftet fil: Dok2.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

sæt u(x) = e(x) og løs for x


Svar #2
06. april 2010 af sar94 (Slettet)

 mmm hjælper mig desværre ikke såå meget .... 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. april 2010 af shahjii (Slettet)

ligevægtsprisen er der hvor udbud- og efterspørgselsprisen vil være lige store. Dvs. u(x) = e(x). Denne ligning løses med en grafregner til ca. 251 kr. <-- det første svar

Nu skal du finde den mængde der svarer til de 251 kr. Dvs. Du skal sætte e(x) = 251 og isolere x. Det bliver med nummerisk værdi 124,5020 ton pr. uge.      Derfor ca. 125 ton pr. uge   <-- det andet svar

Håber det hjalp


Svar #4
06. april 2010 af sar94 (Slettet)

Jeg er meget sikker at din forklaring er helt rigtig osv, men jeg forstår det desværre ikke-... :( 


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. april 2010 af shahjii (Slettet)

ok, jeg prøver igen med lidt mindre matematik sprog:).

Du skal finde ligevægtsprisen og du får oplyst at den første funktion dvs. u(x) fortæller om udbudsprisen og den anden e(x) fortæller om efterspørgslen. Ligevægt er netop når disse to er lige store. Derfor for at finde ligvægtsprisen, vil der være et tal der opfylder at prisen for udbuddet er lige så stort som prisen fo efterspørgsel. Dvs. der findes et x der opfylder

u(x) = e(x)    <-->      (500)/x+1000 = 2*x+500

Dette løses vha. en lommeregner til 251 kr. Men dette er kun x'et. du skal finde prisen, som er u(x). Dvs. u(251) = 102 kr.<-- dette er det rigtige svar til . Lavede en fejl før.

Nu har du det y, der gør at udbud og efterspørgsel er lige store. Det har x der gør at udbuddet og efterspørgslen er lige store har du pgså fundet nemlig de 251 kr. <-- det andet rigtige svar

Ka ik forklare det bedre...


Svar #6
06. april 2010 af sar94 (Slettet)

Din forklaring er super god, men jeg vil lige vise dig hvad jeg skrev og please fortæl mig om det er rigitgt og om jeg skal tilføje mere..på forhånd tak...

I opgaven oplyses der atu(x)= (500)/(x) + 1000

og det er udbudsprisen mlt i kr. Og e(x)=2*x + 500

det er så efterspørgselsprisen målt i kr. hvor man har x som er mængden af en given vare målt i ton pr.uge.

a) Vi skal så bestemme ligevægtsprisen og ligevægtsmængden.


Vi starter med at sige at u(x) = e(x) <=>

(500/x) + 1000 = 2x + 500, x ≠ 0 <=>

500 + 1000x = 2x2 + 500x <=>

0 = 2x2 - 500x - 500, som løses som almindelig andengradsligning.

.... 

Please fortæl mig om det er nok eller om jeg skal tilføje mere??? eller om det er helt forkert det jeg skrev... 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. april 2010 af shahjii (Slettet)

Det lyder helt fint. husk at få anden del med hvor jeg skrev

" Nu har du det y, der gør at udbud og efterspørgsel er lige store. Det x der gør at udbuddet og efterspørgslen er lige store har du også fundet, nemlig de 251 kr. <-- det andet rigtige svar"'

Dog skal du huske at sige hvorfor du siger u (x) = e (x). og det er fordi

" Ligevægt er netop når disse to er lige store. Derfor for at finde ligvægtsprisen, vil der være et tal der opfylder at prisen for udbuddet er lige så stort som prisen fo efterspørgsel. Dvs. der findes et x der opfylder..."

Ellers ser det helt fint ud


Svar #8
06. april 2010 af sar94 (Slettet)

 Men tusinde tusinde tak for hjælpen virkelig.. Men til det sidste jeg har skrevet om som kan regnes som en normal andengradsligning skal jeg så regne det ud eller?? Fordi tallene er så store så er det bare så besværligt synes jeg... 


Svar #9
06. april 2010 af sar94 (Slettet)

 Men jeg tænker på det du skrev om 251 kr. hvis jeg skriver det så vil hun sige hvor har du fået svaret fra? Og i mine udregninger som jeg skrev før har jeg ikke nævn det tal... 

er det så nok hvis jeg kun skriver det du skrev i anden del  : 

" Ligevægt er netop når disse to er lige store. Derfor for at finde ligvægtsprisen, vil der være et tal der opfylder at prisen for udbuddet er lige så stort som prisen fo efterspørgsel. Dvs. der findes et x der opfylder..."


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. april 2010 af shahjii (Slettet)

tja du siger bare at du fandt tallet vha. lommeregneren og den tekstdel er nok til at opstille ligningen. Du behøver ikke regne det ud i hånden, medmindre det står i opgaven.


Skriv et svar til: Hjælp til et svært matematik spørgsmål!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.