Matematik

Hvordan løser jeg "et ligningssystem" og "en ret linje" ?

08. april 2010 af MaikenLP (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan løser jeg denne/et ligningssystem ? 

Y = 2x + 4

1/2x + 2 1/2 - Y = 0

En ret linje l har ligningen Y = 5x - 4. Linjen m er parallel med linjen l og går gennem P(40, 21)

Jeg skal så bestemme ligningen for m, men jeg ved ikke helt hvor dan jeg skal gribe det an.

Er der nogle som kan hjælpe mig ?


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. april 2010 af nielsenHTX

linjen m

når de to linjer er parrallel har de samme hælding og du kender et punkt så b kan bestemmes i y=ax+b

a=5            21=5*40+b                       b=21-200=-179

y=5*x-179


Brugbart svar (2)

Svar #2
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Læg ligningerne sammen, så forsvinder y , og løs ligningen i x:

1/2 x + 5/2 = 2x + 4
x + 5 = 4x + 8
3x = -3
x = -1

og indsæt dette i den 1. ligning:

y = -2 + 4 = 2

2. Linien l har hældningskoefficient 5. Så linien m skal også have hældningskoefficient 5 og den skal gå gennem (40, 21) . Linien m har da ligningen y = 5x + b, hvor b bestemmes ud fra oplysningen om punktet P: 21 = 5•40 + b , eller b = 21-200 = -179 . Altså m: y = 5x - 179 .

#1 var vist lidt for hurtig med at finde b.


Svar #3
08. april 2010 af MaikenLP (Slettet)

Tak for hjælpen !!


Brugbart svar (2)

Svar #4
08. april 2010 af Rec (Slettet)

P har koordinaterne (X,Y), hvilket betyder at x=40 og y=21

du ved også at y = k*x+m hvor m er skæringspunktet med y-aksen

da linien m er parallell med l, ved du også at m har hældningskoefficienten 5, da det er den hældningskoefficient som har

så kan du skrive den op således:

y = k*x + m, hvor du skal finde m, og hvor y = 21, x = 40 og k = 5

det bliver: 21 = 5*40 + m    ⇔    m = 21 - 200 = -179

din endelige ligning for m bliver således: y = 5x - 179


Skriv et svar til: Hvordan løser jeg "et ligningssystem" og "en ret linje" ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.