Matematik

Funktionsteori (uni)

12. april 2010 af Quantum (Slettet)

Er der nogen der kan løse denne opgave ?

Vedhæftet fil: Funktion.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Hint:

Hvis c er centrum i cirklen, så er |z-c|=r<=>|z-c|2=r2=|z-c|*|z-c|konjugeret=r2. Gang den ud og multiplicer med en reel konstant a og få ligningen på formen a*z*zkonjugeret+bz+czkonjugeret+d=0, hvor a og d er reelle og b og c er kompleks konjugerede. Bemærk også, at når a er 0, definerer ligningen en ret linie. 


Svar #2
14. april 2010 af Quantum (Slettet)

#1 Du må gerne uddybe. Jeg er ikke med på det.


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Punkter på cirklen er defineret som de punkter, der har samme afstand r fra et givet punkt, cirklens centrum. Nu beskriver vi punkterne som tal i den komplekse talplan. Jeg bruger fremgangsmåden i #1, men med notation, der er tilpasset opgavens formulering.

Lad b være det komplekse tal, der repræsenterer cirklens centrum. Et punkt z på cirklen må da opfylde

|z - b| = r .

For ethvert komplekst tal w gælder der, at |w|2 = w·w , hvor understregning her skal betyde kompleks konjugering . Da har vi

|z-b|2 = r2 , hvoraf

(z - b)·(z - b) = r2 , eller

z - bz - bz + bb = r2 , eller

|z|2 - bz - bz + |b|2 - r2 = 0 ,

der har den ønskede form, da |b|2 - r2 ∈R .

Antag omvendt at vi har en ligning af formen

a|z|2 + bz + bz + c = 0 , hvor a, c ∈R og b ∈C .

Sæt nu z = x + iy og b = b1 + ib2 , og indsæt disse i ligningen:

a(x2 + y2) + b1x + ib1y - ib2x + b2y + b1x - ib1y + ib2x + b2y + c = 0 , hvoraf

a(x2 + y2) + 2b1x + 2b2y + c = 0 .

Hvis a = 0 , reduceres dette til 2b1x + 2b2y + c = 0 , der repræsenterer en ret linie, hvis b1 ≠ 0 eller b2 ≠ 0. Hvis b1 = 0 og b2 = 0 (altså det komplekse tal b = 0), er c ifølge opgavens antagelse ≠ 0, og ligningen c = 0 har derfor ingen løsninger.

Hvis a ≠ 0, får vi

a(x + b1/a)2 + a(y + b2/a)2 + c - b12/a - b22/a = 0 , eller

(x + b1/a)2 + (y + b2/a)2 = (b1/a)2 + (b2/a)2 - c/a .

Vi ser, at dette fremstiller en cirkel, hvis (b1/a)2 + (b2/a)2 - c/a > 0 ; et punkt, hvis (b1/a)2 + (b2/a)2 - c/a = 0 ; og den tomme mængde, hvis (b1/a)2 + (b2/a)2 - c/a < 0 .


Svar #4
15. april 2010 af Quantum (Slettet)

#3 Mange tak. :) 


Skriv et svar til: Funktionsteori (uni)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.