Matematik

Eksponentiel vækst

12. april 2010 af Unknownnigger (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder således:

En eksponentielt voksende funktion f har fordoblingstid 11 og f(3) = 7. Find forskriften for f.

En eksponentielt aftagende funktion g har halveringstiden 4 og g(5) = 8. Find forskriften for g.

Hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2010 af jabas (Slettet)

jeg er dog ikke den bedste til matematik, men har løst sådan nogle opgaver, som var om at finde forskriften, og der skal du nok anvende formel der er: 
                                                                       y1 = b * ax

dermed vil du nemmelige således finde funktionsudtrykket for en eksponentielfunktion:

y2 = b*ax2
yb*ax1

vil nok råde dig til at spørge nogle andre også :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

#1. x skal være opløftet i a.

Jeg vil løse den på følgende måde: 

I opgave 1...

En eksponentielt funktion har forskriften f(x) = b * ax

Du kender f(3) = 7. Dvs. du kender f(x)-værdien og x-værdien. Du har altså 2 ukendte tilbage, nemlig b og a.

Formlen for fordoblingskonstanten eller fordoblingstiden er  T2 =  log(2) / log(a). Her ved du at fordoblingskonstanten er 11. Du har altså at 11 = log(2)/log(a). Så kan du isolere a.

Hvis du betragter f(x) igen, så har du nu a, f(x) og x. Disse tal indsætter du, så finder du b.

I opgave 2...

Det er præcis samme princip, dog istedet for fordoblingstid har du med en halveringstid at gøre..

Formlen for denne er: T½ = log(½) / log(a). Så det ellers bare at regne løs.
 

Håber det hjælper.


Svar #3
12. april 2010 af Unknownnigger (Slettet)

Jo, tak.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2010 af mathon

        eksponentielt voksende funktion: a>1

                                  y = b·(2)x/X2

                                  a = 21/X2 = 21/11

                                  7 = b·(2)3/11

                                  b = 7/(2)3/11

       eksponentielt aftagende funktion: 0<a<1

                                  y = b·(1/2)x/X½

                                  a = (1/2)1/X½ = (1/2)1/4

                                  8 = b·(1/2)5/4

                                  b = 8/(1/2)5/4


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.