Matematik

Bestem længde (sammensat bevægelse)

13. april 2010 af Pthomas (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en karrusel, som består af rund plade med tekopper på (se evt. http://peecee.dk/upload/view/238384). Banekurven (vektorfunktionen) der angiver en position Pt er givet ved vektorfunktionen:

OP = (x(t),y(t)) = (6*cos(t)) , (6*sin(t)) + (3*cos(2t)) , (3*sin(2t))

Udover denne vektorfunktion har jeg udregnet en funktionsforskrift for karrusellens fart, v(t):

v(t) = √(-6*sin(2t)-6*sin(t)2 + (6*cos(2t)+6*cos(t)2

Nu kommer spørgsmålet så:

Hvordan bestemmer jeg længden af en tur, som tager 66 sek.


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Mon ikke du mener

OP = (x(t),y(t)) = (6*cos(t) , 6*sin(t)) + (3*cos(2t) , 3*sin(2t)) ?

Altså

OP = 6 (cos(t) ; sin(t)) + 3 (cos(2t) ; sin(2t))

Kurven, der gennemføres af tekoppen, kaldes en epicykloide, og du kan læse mere om dem her

http://mathworld.wolfram.com/Epicycloid.html 

Længden af kurven svarende til een tur, dvs 0 ≤ t ≤ 2π kan beregnes som

L = ∫0 √((dx/dt)2 + (dy/dt)2) dt

   = ∫0 √(36(sin2t + sin2(2t) + 2sint sin(2t) + cos2t + cos2(2t) + 2cost cos(2t))) dt

   = ∫0 6 √(2 + 2sint sin(2t) + 2cost cos(2t)) dt

   = ∫0 6 √2 √(1 + cost) dt


Svar #2
13. april 2010 af Pthomas (Slettet)

Jo - du har ret med hensyn til opskrivning af vektorfunktionen. havde vidst sat nogle forkerte parenteser! MEN:

1) Hvor har du formlen for længden fra?

2) Kan ikke helt se hvordan jeg får de 66 sek. ind i billedet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jeg brugte formlen for længden af en kurve r(t)

L = ∫ba |dr/dt| dt

Jeg ved heller ikke, hvordan du får de 66 sek. ind i billedet, andet end ved at sige, at du har defineret din tidsenhed, så omløbstiden er 66 sek, altså så 2π svarer til 66 sek. I dine formler er t jo en dimensionsløs størrelse, der skal forstås som voksende proportionalt med den fysiske tid T. Så er

t = T•2π/66s


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

I øvrigt kan vi udregne integralet i #1:

L = ∫0 6 √2 √(1 + cost) dt

   = 6 √2 ∫0 √(1 + cost) dt

   = 6 √2•2 ∫π0 (√2) cos(t/2) dt

   = 12 • 2•2 ∫π/20 cos(t) dt

   = 48 [sin(t)]π/20

   = 48


Skriv et svar til: Bestem længde (sammensat bevægelse)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.