Matematik

Hjælp til at forstå differentiel :(

18. april 2010 af Majaaaaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg ved ikke hvordan jeg laver denne her opgave, jeg har altid haft svært ved differentiel.

Jeg har virkelige bruge for hjælp til at regne denne opgave ud, da den skal afleveres imorgen

på forhånd tak

Vedhæftet fil: FUNKTION.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Differentiel??

Hældningskoefficienten til tangenten til grafen for f(x) i et punkt (x , f(x)) er den afledede f'(x). Så start med at finde den afledede f'(x). Dernæst skal du udregne f'(2) og endelig bestemme ligningen for tangenten i dette punkt, altså ligningen for den rette linie med hældning f'(2) gennem (2, f(2)).


Svar #2
18. april 2010 af Majaaaaa (Slettet)

Ja men jeg ved ikke hvordan jeg regner f´(x) og går videre derfra.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen f(x) er et polynomium. I dit pensum må du da have lært, hvordan man differentierer et polynomium? Benyt, at

(xn)' = n·xn-1 .

Prøv nu at differentiere den givne funktion f(x).


Svar #4
18. april 2010 af Majaaaaa (Slettet)

f´(x)=3x2-6x-9

hvad gøre jeg efter ?


Svar #5
18. april 2010 af Majaaaaa (Slettet)

Ja.

f´(x)= 3x2-6x-9

hvad gøre jeg efter det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er korrekt differentieret. Følg så den vejledning, jeg gav i #1.


Svar #7
18. april 2010 af Majaaaaa (Slettet)

Skal 2 tal stå i x plads ?

f´(2)= 3·22-6·2-9 ?

-9? :S


Svar #8
18. april 2010 af Majaaaaa (Slettet)

Nej jeg tror man kan solve( 3x2-6x-90=,2,x) og så får jeg to grænser. -1,16 og 3,16. hvad er de to tal ?


Svar #9
18. april 2010 af Majaaaaa (Slettet)

De to grænse sætter jeg i funktionen og får to tal  igen?


Svar #10
18. april 2010 af Majaaaaa (Slettet)

Jeg kan ikke gå videre derfra :o


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du skal beregne både f(2) og f'(2), og der er ingen grund til at bruge lommeregner til den slags hovedregning.

f(2) = 23 -3·22 - 9·2 + 6 = 8 - 12 - 18 + 6 = 14 - 30 = -16

f'(2) = 3·22 - 6·2 - 9 = 12 - 12 - 9 = -9

Så nu skal du alts ligningen for linien gennem punktet (2; -16) med hældningskoefficient a = -9 . Prøv nu at gøre opgaven færdig.


Svar #12
18. april 2010 af Majaaaaa (Slettet)

Jeg kender tangentligningen. Men jeg ved ikke hvad de forskellige tal , altså 2,-16,-9 og 2 er i tangentligningen?

Undskyld at jeg spørger meget :S


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Prøv nu at læse den sidste sætning i mit svar #11. Det er det, du skal lave nu. Fra dette punkt kan du glemme alt om funktionen f(x). Du skal bestemme ligningen for en ret linie, der går gennem punktet (2; -16) og har hældningskoefficienten a = -9. Du må da have hørt om liniens ligning på formen

y = ax + b  ? Bestem a og b, så linien går gennem (2; -16) og har hældning -9 .


Svar #14
18. april 2010 af Majaaaaa (Slettet)

Ja, jeg har læst #11 og jeg forstod det godt. Og jeg ved at man skal brug tangentligningen for at få tilsidst y=ax+b.

Men jeg ved ikke hvordan jeg gå videre. Jeg har tre tal nu. De skal skal indsættes i tangent ligningen: f´(x0)•(x-x0)+f(x0)

x0 = 2 , f'(x0)= -9 ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. april 2010 af Proprium (Slettet)

Den differentierede funktion:

f'(x) = 3x2 - 6x - 9

Tangentens ligning:

y = f'(x0)(x-x0) + f(x0)

Bestem f'(x0) og f(x0), idet x0 er lig med 2:

f'(2) = -9

f(2) = -16

Indsæt værdierne:

y = -9(x-2) + (-16) =

y = -9x + 18 - 16 =

y = -9x + 2


Skriv et svar til: Hjælp til at forstå differentiel :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.