Matematik

Vis at parablen har ligningen

18. april 2010 af SørenV (Slettet)

Jeg skal vise at en parabel har ligningen:

y = -0,038x2+176x+5

Parablen kan ses på linket:

peecee.dk/upload/view/239366

Aner bare ikke hvordan jeg skal vise at den har ovenstående ligning??


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du kender koordinaterne til punkterne A og B på parabelen, og du kender også hældningen til parabelens tangent i punktet A. Det skulle være nok til at bestemme de tre koefficienter i parabelens ligning.


Svar #2
18. april 2010 af SørenV (Slettet)

Altså jeg har regnet ud at tangenten til parablen i punktet A  = 0,176

Desuden ved jeg at funktionen skærer y-aksen ved y = 5

Men forstår ikke helt hvordan jeg redegør for det første led i parablens ligning??


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du kender koordinaterne til A = (0 ; 5) og B = (9 ; 3,5) og du kender hældningen til tangenten til parabelen i A til at være tan(10º) .

Hvis parabelens ligning er

y = ax2 + bx + c ,

giver den første oplysning at c = 5.

Tilbage er så at bruge de to andre oplysninger til at bestemme a og b:

tan(10º) = b  og

3,5 = 92a + 9b + c

I den sidste ligning kender du ni b og c, s9 et skulle være muligt at finde a.


Svar #4
18. april 2010 af SørenV (Slettet)

Super.. Mange tak Andersen


Skriv et svar til: Vis at parablen har ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.