Fysik

lysets brydning og total refleksion

19. april 2010 af Camilaaaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heej.

- Jeg har lavet et forsøg vedrørende lysets brydning og total refleksion, men har svært ved at svare på disse spg.

1) Hvorfor brydes strålen vinkelret på midten af linens plane side ikke?

2) Hvorfor sker der ingen brydning, når lyset går ud gennem den halvcirkulære flade, når der sker en brydning ved den plane flade

3) gør rede for at xi/xb =  n

Og hvad mener de med at beregne brydningsindeks ved at bruge ligefrem proportionalitet + overvej, hvad der skal placeres på hhv. 1- og 2. aksen. Eller hvordan gør vi det ?

 Taaak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

I 1) skal du se på, hvad indfaldsvinklen i er i dette tilfælde. Brug Snells lov til at beregne brydningsvinklen b.

3) Når du har en tabel over målte indfalds- og brydningsvinkler ved lysindfald på en plan glasflade, gælder der ifølge Snells lov, at sin(i) og sin(b) er ligefrem proportionale, og koefficienten er i det væsentlige brydningsforholdet for overgang mellem de to medier (luft og glas). Afbildes sin(b) som funktion af sin(i) skulle det give en ret linie med hældningskoefficient n, eller 1/n, afhængig af, hvilket medium der brydes fra og til.


Svar #2
19. april 2010 af Camilaaaa (Slettet)

 Jeg tror ikke rigtigt jeg forstår dig.

Jeg har ikke beregnet indfaldvinklen, og ved ikke lige rigitg hvordan jeg kan gøre det.

Kan du ikke også skrive snells lov op.

Men spg. lyder  Hvorfor brydes strålen vinkelret på midten af linens plane side ikke?

Jeg forstår ikke rigtig hvordan det hænger sammen med at jeg på hvad indfaldsvinklen er, og bruge snells lov til at beregne brydningsvinlen b.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Snells lov: ni sin(i) = nb sin(b) , hvor ni og nb er brydningsindekserne i det indfaldende og det brydende medium.

Når lyset falder ind vinkelret på den brydende plane flade, hvad er så indfaldsvinklen?


Svar #4
19. april 2010 af Camilaaaa (Slettet)

a) ni=  nb sin(b) / sin(i)   ? Er det rigtigt ?

b)

Men hvordan skal jeg så svare på spg

Hvorfor brydes strålen vinkelret på midten af linens plane side ikke?

Bliver svaret så at jeg skal se på indfaldvinklen og bruge snells lov til at beregne brydningslovet?

c)

- Jeg har forresten mange gradetal fra 10°-70° inden for i, b, xi, og xb.

Hvis b er brydningsvinkel hvad er xb, xi og i ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jeg gav dig den generelle form for Snells lov. Nå et af medierne er luft, sættes det tilsvarende brydningsindeks til 1.

I b): hvorfor vil du ikke svare på mit spørgsmål? Brug Snells lov til at finde ud af, hvordan denne lysstråle brydes.

c) Jeg ved ikke hvad du mener med xi og xb. Måske står de for sin(i) og sin(b). Du har jo ikke fortalt i detaljer, hvad dit forsøg gik ud på, så jeg vil ikke gå i lag med at gætte, hvad du har gjort. Du ved mere om dit forsøg, end jeg gør.


Skriv et svar til: lysets brydning og total refleksion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.