Matematik

Primtal og sammensatte tal

19. april 2010 af annahansen2 (Slettet)

tal, der kun har to divisorer kaldes primtal

tal, der har flere en to divisorer, kaldes sammensatte tal

hvad er divisor?

spg 1. hvilket tak har kun en divisor

spg. 2 finde divisormængderne    A11=?          D14=?           D39=?    osv. er der nogen der har en lille løsning til hvordan jeg kan komme frem til talet kan ikke rigtig finde ud af det....

håber der er nogen der kan hjælpe og give en god forklaring på forhånd tak  


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2010 af Lukka (Slettet)

En divisor ?

Lad a og b være hele tal (a,b ∈Z). a siges at være divisor i b, hvis der findes et helt tal k så b = ka. (k kaldes kvotienten da k = b/a,). Man siger så at b går op i a. ( skrives b|a) Hvis b er forskellig fra nul er k entydigt fastlagt.

Det tal der kun har én divisor er vel tallet 1. Det er kun deleligt med 1. ( gælder kun blandt positive hele tal, da -1 også er divisor så 1 = (-1)(-1) ).

Jeg er ike sikker på hvad en divisormængde er, men hvis det er mængden af divisorer i et givet tal så :

11 er et primtal så A11= {1,11} ; 14 er sammensat og D14={1,2,7,14}. Det kan vises at ethvert tal er sammensat af et produkt af primtal. f.eks. er 14 =2·7, de begge er primtal. Så er der ikke andre divisorer end 1(altid divisor), primtallene og evt. produkter af disse og tallet selv. 39 = 3· 13. Begge primtal så dvisormængden har 4 elementer( 3 og 13  samt 2 mere.

Et eksempel med 30 = 2·3·5. Så 2·3=6; 2·5=10, 3·5=15,  A30= {1,2,3,5,6,10,15,30}

nul er deleligt med alle tal x ,da 0 = 0x

Håber at du kan bruge det :-)


Svar #2
20. april 2010 af annahansen2 (Slettet)

hvad er en divisor og har  slet ikke forstået hvad det går ud på nogen der kan formulere det bedre


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2010 af Lukka (Slettet)

Jeg formoder at du ved hvad et helt tal er?

En "divisor" er et helt tal der "går op i" et andet helt tal. Dvs. at når man dividerer får man ingen rest!

Mere løst er en divisor det tal man dividerer med.


Skriv et svar til: Primtal og sammensatte tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.