Kemi

beregning af pH - Opgaver

20. april 2010 af Katja0110 (Slettet)

Beregne pH i følgende opløsninger:              (NB. [H+(aq)] * [OH-(aq)] = 14)
 


a) 50 mL 0,010 M saltsyre og 35 mL 0,01M natriumhydroxid.
 
n(H+) =



n(OH-) =
 


[H+(aq)] =                                                  --->     pH =


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. april 2010 af mathon

   n(H3O+) = (0,050 L)·(0,010 mol/L) = 0,00050 mol

   n(OH-) = (0,035 L)·(0,010 mol/L) = 0,00035 mol

efter blanding er der overskud af

   n(H3O+) = (0,00050 mol) - (0,00035 mol) = 0,00015 mol

som befinder sig i blandingsrumfanget 85 mL

  [H3O+] = n/V = (0,00015 mol)/(0,085 L) = 0,001765 M

  pH = -log([H3O+]) = -log(0,001765) = 2,8


Svar #2
21. april 2010 af Katja0110 (Slettet)

som befinder sig i blandingsrumfanget 85 mL

hvor kommer de 85 mL fra ? ,s


Svar #3
21. april 2010 af Katja0110 (Slettet)

nåår nu forstår jeg


Svar #4
21. april 2010 af Katja0110 (Slettet)

for at finde pH for n(H3O+)    skal jeg så bare sige -log(0,00015 ) ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. april 2010 af mathon

genlæs #1


Svar #6
21. april 2010 af Katja0110 (Slettet)

men altså,  så har jeg en opgave der ligner den opgave rigtig meget, jeg forstår ikke hvad forskellen er på de to opgaver ?   kan du se forskellen,   her er opgave 2.

b) 50 mL 0,010 M saltsyre og 70 mL 0,010 M natriumhydroxid.


n(H+) =
 

n(OH-) =
 

[H+(aq)] =                                                 -->  pH =



 


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. april 2010 af mathon

   n(H3O+) = (0,050 L)·(0,010 mol/L) = 0,00050 mol

   n(OH-) = (0,070 L)·(0,010 mol/L) = 0,0,00070 mol

efter blanding er der overskud af

   n(OH-) = (0,00070 mol) - (0,00050 mol) = 0,00020 mol

som befinder sig i blandingsrumfanget 120 mL

  [OH-] = n/V = (0,00020 mol)/(0,120 L) = 0,001667 M

  pOH = -log([OH-]) = -log(0,001667) = 2,8

  pH = 14 - pOH = 14 - 2,8 = 11,2


Svar #8
21. april 2010 af Katja0110 (Slettet)

er forskellen så at den ene er en syre og den anden er en base eler hvordan skal jeg forklare hvad forskellen er på de to opgaver ,s ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. april 2010 af mathon

      at den ene blanding er en resulterende fortyndet syre
og
      den anden blanding er en resulterende fortyndet base


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. april 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

men hvorfor har du sagt at den første pH bliver beregnet på denne her måde : -log(0,001765) = 2,8

og den anden bliver beregnet ved at sige 14 - pOH = 14 - 2,8 = 11,2


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. april 2010 af mathon

      i første tilfælde beregnedes pH

      i andet tilfælde beregnedes pOH

   man ønsker ikke at arbejde med to forskellige skalaer
   og har valgt kun at benytte pH-skalaen

ved 20ºC er
                   [H3O+(aq)] • [OH-(aq)] = 1,0·10-14

hvoraf
                -log([H3O+(aq)] + (-log([OH-(aq)])) = 14

                     pH + pOH = 14

                     pH = 14 - pOH


Svar #12
21. april 2010 af Katja0110 (Slettet)

 men hvordan regner jeg så denne her opgave ; når der står 1/20 mL 0, 10M HCL ,s

c) 50 mL vand og en dråbe 1/20 mL 0,10M HCl(aq)
 
n(H+) =

[H+(aq)] =                                    -->  pH


Brugbart svar (1)

Svar #13
22. april 2010 af mathon

 

c)  50 mL vand og en dråbe 1/20 mL 0,10M HCl(aq)
 
     n(H3O+) = (5·10-5 L)·(0,10 mol/L) = 5·10-6 mol

     [H3O+(aq)] = (5·10-6 mol)/(0,050 L) = 10-4 M              dråben ændrer ikke fællesvolumenet mærkbart

     pH = -log(10-4) = -(-4·log(10)) = -(-4·1) = 4                


Svar #14
22. april 2010 af Katja0110 (Slettet)

d)
50 mL 0,10 M HCl(aq) og 1 dråbe 1/20 mL vand.

n(H+) =
 

[H+(aq)] =                                               -->   pH =


og kan du så fortælle mig hvad forskellen er på c og d ?


Brugbart svar (1)

Svar #15
22. april 2010 af mathon

d)
           vanddråben virker ikke mærkbart fortyndende
hvoraf

           pH = -log([H3O+]) = -log(0,10) = -log(10-1) = -(-1·log(10)) = -(-1·1) = 1

         


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. april 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

men hvad skal jeg så skrive ved n(H+) =

ved c)  har du lavet mellemregninger ?

kan du gøre det samme med d)


Skriv et svar til: beregning af pH - Opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.