Matematik

Økonomi problem!!!!!!!!!!

22. april 2010 af henriQ (Slettet) - Niveau: 10. klasse

 opgaven går ud på jeg skal forklar hvorfor man gør som man gør indenfor økonomi.

syntes det er et vidt begreb , måske kunne i hjælpe mig med hvordan jeg skal gribe den an.
redegørelse indenfor nogle økonomiske funktioner eller formler :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2010 af OleJastrau (Slettet)

Nu er økonomi jo så meget, hvilket du selv giver udtryk for, så det ville være rart, hvis du selv kunne afgrænse dit emne lidt. Vil du se på de "erhvervsfaglige" formler, der mest går ud på at beregne nutidsværdier, kapitalværdier etc ud, eller vil du hellere kigge på eksempelvis en simpel makroøkonomisk model bestående af et par ligninger eller 7..


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. april 2010 af OleJastrau (Slettet)

Tag for eksempel Mundell-Fleming modellen. Her er den opskrevet som en model for den lille, åbne økonomi med frie kapitalbevægelser. Det kunne eksempelvis være DKs økonomi.

IS: 

hvor Y er den samlede efterspørgsel, C er privatforbruget, er skatterne, I er investeringer, er verdensrenten, er det offentlige forbrug, NX er nettoeksporten (eksport - import), e er den nominelle valutakurs,  de indenlandske priser og er de udenlandske priser. 

Grafen til ovenstående ligning kaldes IS-kurven, og den hjælper i analyserne af varemarkedet.

LM:

hvor er pengemængden, L står for likviditetsefterspørgslen og Y står for den samlede indkomst (hvilket heldigvis svarer til den samlede efterspørgsel, så Y er det samme i begge ligninger).

Denne ligning udtrykker, hvad der grafisk kaldes LM-kurven, og den er illustrerer ændringerne på pengemarkedet.

Ligevægten findes, hvor IS og LM kurven skærer hinanden, dvs i det punkt, hvor varemarkedet og pengemarkedet stemmer overens, så både e og Y harmonerer.

En streg over en variabel betyder, at den er givet udefra. Den siges at være eksogen. Vi propper de eksogene variable ind i vores model og ud kommer så de endogene variable (dem uden streger). Modellen er således med til at bestemme alle de ukendte størrelser ud fra de kendte. Det er selve formålet. 

I modellen er C, I, NX og L funktioner, der afhænger af det, der står i parentesen lige efter dem. C(Y-T) betyder eksempelvis, at C afhænger (positivt) af den disponible indkomst, dvs jo større disponibel indkomst vi som forbrugere får, jo mere vil vi forbruge. Vi kunne sagtens have defineret alle disse funktioner mere, men så ville vi få nogle meget lange (eller rigtig mange!) ligninger. Ud fra ovenstående kan du dog danne dig et lille indtryk af, hvor avanceret selv en simpel makroøkonomisk model kan være.

En førsteårs økonomibog på universitetet bruger ret mange kapitler på at forberede de studerende på at forstå sådan en model, så jeg vil ikke gennemgå den for dig. Jeg kan alligevel ikke tro, at det er det, din lærer vil have dig til. Men modellen er en typisk økonomisk model givet ud fra ligninger, der kan udtrykkes grafisk i et koordinatssystem.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2010 af OleJastrau (Slettet)

Eller menes der bare et oplæg til mundtlig eksamen i "rentes rente-formlen" etc? Altså strengt matematisk formelrytteri uden nøjere problemstillinger..


Svar #4
22. april 2010 af henriQ (Slettet)

 tror mest det er den sidste mr. Ole. ;)

kan du add min msn ole [email protected]


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. april 2010 af OleJastrau (Slettet)

Nu benytter jeg mig ikke af msn. Men hvis det blot gælder matematiske formler, må der da helt sikkert stå noget i din lærebog?


Skriv et svar til: Økonomi problem!!!!!!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.