Matematik

den spidse vinkel

24. april 2010 af sssl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal bestemme den spidse vinkel mellem planen l : 4x+12y+5z+298=0 og planen m : 48x-72y+24=0

hvordan kan jeg regne det ud?

skal jeg bruge deres normalvektor eller retningsvektor?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

En plan har en veldefineret normalvektor, der kan aflæses af ligningen for planen. Vinklen mellem to planer kan så bestemmes som vinklen mellem deres normalvektorer.

En normalvektor for planen l er a = (4 ; 12 ; 5), der har længden |a| = √(42 + 122 + 52) = √(16+144+25) = √185 , og planen m har som normalvektor vektoren b = (48 ; -72 ; 24) = 24(2 ; -3 ; 1) , der har længden |b| = 24·√(22 + 32 + 12) = 24·√(4+9+1) = 24·√14 .

Vinklen v mellem de to normalvektorer er da bestem ved

cos(v) = (ab)/(|a||b|) = 24·(4·2+12·(-3)+5·1)/((√185)·24·√14) = -23/((√185)·(√14)) = -0,45194 . Dette er cosinus til den stumpe vinkel mellem planerne, så cos til den spidse vinkel er 0,45194 . Den spidse vinkel er da 63,132º.


Skriv et svar til: den spidse vinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.