Fysik

Kinetisk energi

26. april 2010 af digitron7 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der er en opgave der driller mig, kan ikke rigtigt gennemskue den. Håber nogen kan hjælpe mig!!

En vogn med massen 600kg kører fra en vandret bane ind i et dobbelt loop med en diameter på 16m. Vognens fart lige inden den kører ind i loopet er 20 m/s. Vi forudsætter, at vi kan se bort fra gnidning og luftmodstand, således at den mekaniske energi er bevaret.


a) Beregn vognens kinetiske energi inden den kører ind i loopet.


b) Beregn vognens fart i det øverste punkt på loopet
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2010 af Jmjohansen (Slettet)

 kinetisk energi = 1/2 m*v^2

b)

når vognen kører opad omsættes kinetisk energi til potentiel energi. Den potentielle energi finder du ved m*g*h, den energimængde du får trækker du så fra din kinetiske energi i indgangen af loopet, og beregner herefter en ny hastighed


Svar #2
26. april 2010 af digitron7 (Slettet)

Jeg haar gjort det på følgende måde, kan du ikke se om de er rigtigt:

a) E_kin= 1/2*600kg*20^2 m/s=120000 J

b) E_pot=600kg*9,82*16m=94272 MJ det laver jeg så om til joule og får til at give: 9,4272 *10 10

Det trækker jeg så fra den kinetiske energi og får 9,4272 *10 10- 120000= 9,42719 * 10 10

er det rigtigt indtil videre?? Hvordan vil du så beregne farten, kan ikke helt finde ud af???


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2010 af Oistein (Slettet)

Husk at den mekaniske energi er summen af kinetisk og potentiel energi,

E_mek = E_kin + E_pot.

Betragt nu de to situationer:

Situation 1: Inden man kører ind i loopet.

E_mek = 1/2 * m * v_0^2 + m*g*h

Her er h = 0 da vi ikke er kørt ind i loopet endnu.

Husk der intet energi-tab er, blot omdannelse af energi fra kinetisk til potentiel energi. Det betyder atlså, at den mekaniske energi er konstant.

Situation 2: i toppen af loopet.

E_mek = 1/2*m*v^2 + m*g*h

Her er h = 16 m og du vil gerne finde v. Men hvordan var det nu med E_mek? Den var jo konstant, så vi bruger udtrykket fra situation 1.

1/2*m*v_0^2 = 1/2*m*v^2 + m*g*h.

Isoler v i formlen og indsæt størrelserne m, v_0 og g. Så er du hjemme.


Svar #4
28. april 2010 af digitron7 (Slettet)

Okay i situation 1 gjorte jeg følgende:

E_mek= 1/2 * 600kg * 0^2 + 600kg * 9,82 * 0 = 0

I situation 2:

Solve(1/2*600kg * 0^2 = 1/2 * 600kg *v^2 +600kg * 9,82 *16m,v)

Men så siger den false

Der er noget der er galet.. hvordan vil du gøre det??


Skriv et svar til: Kinetisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.