Matematik

Vektor regning

27. april 2010 af tobl2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

En overdækning til et indgangsparti bliver båret af nogle spær. Et spær er på
figuren vist som en trekant.
Den lodrette belastning |F| er fastlagt til 1kN.
Bestem kraftpåvirkningen i hver af stængerne AB og AC

se fil

Vedhæftet fil: spær.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2010 af Oistein (Slettet)

Man skal vide, at summen af krafterne skal være lig nul. Derfor er opgaven lidt mærkeligt stillet, og man kan altså ikke skrive, at "Den lodrette belastning |F| er fastlagt til 1kN.". Dette ville betyde at opstillingen acceleres nedad, hvilket jo ikke er tilfældet.

Det, der nok menes, er at der er tre kraft-vektorer i spil: 

Den ene har udelukkende en lodret komposant der altså peger nedad med en størrelse på 1 kN.

De to andre vektorer skal nu udbalancere denne komposant, således at den samlede kraft-påvirkning i lodret plan bliver nul.

Dét der i virkeligheden er pointen i denne opgave er, at der allerede er opstillet en kraft-balance i figuren: størrelserne passer endda også. de tre sider af trekanten repræsenterer hver de tre kraftpåvirkninger/spændinger der er i træ-spærne. Så svaret på opgaven må være, at

|F_{AB}|  = sqrt(1^2 + 1.5^2) kN = 1.8 kN

|F_{AC} = 1.5 kN


Skriv et svar til: Vektor regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.