Matematik

hvad er 'e' i funktionen?

06. maj 2010 af MajaSch (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hvad er e:

l = 162*(1-0,98*e^-0,2*t)

jeg får at vide at l er længden på en fisk mens t er fiskens alder.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2010 af peter lind

e er grundtallet i den naturlige logaritme ca 2,71828. Du kan slå ex op på alt andet end de mindste lommeregner og i regneark. På lommeregner kan den evt. findes som den inverse til logaritmefunktionen.


Svar #2
06. maj 2010 af MajaSch (Slettet)

tak (: .. Der kommer lige endnu et spørgsmål som hører til opgaven, hvis du eller andre skulle ha tid til at svare.

Spørgsmålet lyder:

 Skitser grafen for fiskens længde (l) som funktion af alderen (t), og bestem ved hjælp af modellen fiskens alder, når dens længde er 90 cm.

- ligningen er stadig som før: l = 162*(1-0,98*e^-0,2*t)

hvis jeg har forstået det rigtigt skal t stå på l's plads, hvilket betyder at jeg først og fremmest skal isolere t. Men jeg kan ikke komme frem til det rigtige resultat?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal løse ligningen

90 = 162·(1 - 0,98·e-0,2t) .

Du får først

0,98e-0,2t = 1 - 90/162 = 72/162 = 4/9

e-0,2t = 4/(9·0,98)

tag nu den naturlige logaritme ln på hver side

-0,2t = ln(4/(9·0,98))

t = -5·ln(4/(9·0,98)) = 3,954 (fiskealder-enheder)


Skriv et svar til: hvad er 'e' i funktionen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.