Matematik

Jeg skal reducere det her udtryk

11. maj 2010 af archenemy (Slettet) - Niveau: B-niveau

(a − b)(a + b) + b(a + b) − a2

Jeg ved ikke helt hvordan man gør, men jeg får det til:

(a-b)+b-a^2

Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2010 af ramme2 (Slettet)

a2 -b2 +ab +b2 -a2 = ab


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2010 af NejTilSvampe

 (a-b)(a+b) = a^2 -b^2 


Svar #3
11. maj 2010 af archenemy (Slettet)

hvorfor sætter i det hele i anden?

og hvordan fjerner i alle *?


Brugbart svar (2)

Svar #4
11. maj 2010 af ramme2 (Slettet)

(a − b)(a + b) + b(a + b) − a2 = a+ab -ab -b2 +ab +b2 -a2  = a2 -b2+ab +b2-a2 ab    

jeg har svært ved at få øje på problemet i denne opgave. Alle potenserne går ud mod hinanden når ledene ganges ud. Måske er jeg helt forkert på den.


Svar #5
11. maj 2010 af archenemy (Slettet)

Altså grunden til at det er et problem for mig, er at jeg simpelthen ikke aner hvad man gør, fordi jeg er dårlig til matematik.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. maj 2010 af ramme2 (Slettet)

OK         a*a =a2     b*b = b2        (a-b)(a+b) = (a-b) * (a+b)     Her skal du kigge på grunlæggende regler om hvordan man ganger 2 ledet størrelser med hinanden.  først a*a  derefter a*b så  -a*b  og til sidst -b*b = - b2 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. maj 2010 af NejTilSvampe

jeg håber da i det mindste du forstår at  a - a = 0  eller a^2 - a^2 = 0  osv....?

så siger jeg at (a-b)(a+b) = a^2 - b^2  ... hvis du ikke forstår det, så bare tag og tro på mig indtil videre.

så dit udtryk (a-b)(a+b) +b(a+b) - a^2 kan omskrives til:

a^2 - b^2 + ba + b^2 - a^2

ba er det samme som ab, da det ikke spiller nogen rolle hvilken rækkefølge du ganger noget i, tænk på 

3*2 = 2*3 = 6 osv.

nu står der a^2 og -a^2, de går ud med hinanden. og der står også -b^2 og +b^2, som også går ud med hinanden.

til sidst står der kun ba eller ab som #1 og #4 skriver.


Svar #8
11. maj 2010 af archenemy (Slettet)

okay, jeg forstår det godt. tak for hjælpen :)


Svar #9
11. maj 2010 af archenemy (Slettet)

eller...

Jeg syntes ikke i gør noget ved den sidste (a+b) Parantes, det er som i bare fjerner den, uden at gange den ind eller noget?


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

(a − b)(a + b) + b(a + b) − a2    ,    (a+b) er fælles faktor som vi kan sætte uden for en parentes

= (a - b + b)(a + b) - a2              ,  vi trækker sammen i den venstre parentes til simpelthen a, da -b+b = 0

= a(a+b) - a2                              , nu ganger vi ind i parentesen ved at gange hvert led med a

= a·a + a·b - a2                         , vi trækker lidt sammen til

= a2 + ab - a2                            , og bemærker at a2 - a2 reduceres til 0, så

= ab


Skriv et svar til: Jeg skal reducere det her udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.