Fysik

FYSIK

11. maj 2010 af Nennaz (Slettet)

For stjernen Sirius er parallaksen bestemt til 0,000103. beregn afstanden til sirius i enhederne km, lysår og i parsec?
 

jeg har prøvet lidt, men kan ikke rigtig komme igang. Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvad er enheden for parallaksen her? Parallaksen er den vinkel, hvorunder jordbanens radius (1 AU, 1 astronomisk enhed, 1,496·108km) ses i stjernens afstand. Parallakser angives normalt i buesekunder ("), hvor 1" = 1º/3600 . Parallaksen for Sirius er ca 0,377" = 1,83·10-6 radianer.

Og det er samme opgave, som du allerede har kørende her

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=845177 

Der er ingen grund til at starte en ny tråd med den samme opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2010 af Jerslev

#0: Prøv at slå parallakse op i din bog.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #3
11. maj 2010 af Nennaz (Slettet)

enheden for parallaksen er er grader? 

men hvordan kommer jeg sådan i gang?  

og jeg forstår ikke dette her: Parallaksen for Sirius er ca 0,377" = 1,83·10-6 radianer.


Svar #4
11. maj 2010 af Nennaz (Slettet)

jeg forstår ikke hvordan beregner du afstanden ? og hvad er enheden ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Som nævnt i #1 er parallaksen lig med den vinkel, hvorunder jordbanens radius (middelafstanden fra Jorden til Solen, 1 AU) ses fra stjernens afstand. Er afstanden d og parallaken p, gælder der så

tan(p) = (1 AU)/d , og dermed

d = (1 AU)/tan(p)

For disse små vinkler gælder der med meget god tilnærmelse at tan(p) = sin(p) = p (hvor parallaksen er udtrykt i radianer).

For stjernen Sirius i opgaven er p = 0,000103º, så

d = 1,496·108km/tan(0,000103º) = 1,496·108km/(0,000103·π/180) = 8,32·1013km.

1 lysår er den afstand, som lyset uhindret kan rejse i vacuum i 1 år. Da lyshastigheden i vacuum er c = 2,99792·105km/s , får vi 1 lysår ved at gange c med antallet af sekunder i 1 år, altså

1ly = 2,99792·105·24·3600·365,25km = 9,4607·1012km , og dermed

d = 8,32·1013km/(9,4607·1012km/ly) = 8,80ly .

Man bruger også afstanden 1 parsec, som er den afstand, fra hvilken jordbanens radius ses under en vinkel af 1" = 1º/3600 . Denne afstand er da

1pc = (1AU)/tan(1") = 1,496·108km/((1/3600)·(π/180)) = 1,496·108km·206264,8 = 3,086·1013km .

Grunden til, at astronomer ynder afstandsenheden 1pc, er, at kendes parallaksen i buesekunder, p", er afstanden da (1/p) pc. For Sirius er p = 0,000103º = 0,000103·3600" = 0,371", så afstanden i pc er da

d = (1/0,371) pc = 2,70pc


Svar #6
11. maj 2010 af Nennaz (Slettet)

Tak :=)


Skriv et svar til: FYSIK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.