Matematik

Opgave om gletscher

11. maj 2010 af LasOlsen1990 (Slettet)

Når en gletscher bevæger sig ned ad en bjergside, afhænger isens fart bl. a. af dybden under gletscheroverfladen. Jo dybere man kommer ned i gletscheren, jo langsommere bevæger isen sig.

I en model for en bestemt gletscher regner man med, at isens fart er givet ved

v = 100-0,00046*h^4,

hvor v er farten, målt i cm/år, og h er dybden, målt i meter.

a) Bestem isens fart i 16 meters dybde og i overfladen.

Langs gletscherens bund er isens fart 0.

b) Hvor høj er gletscheren?


Svar #1
11. maj 2010 af LasOlsen1990 (Slettet)

a)

v = 100-0,00046*16^4 = 69,85344 cm/år

v = 100-0,00046*0^4 = 100 cm/år

b)

0 = 100-0,00046*h^4

Hvordan isolerer jeg formlen, så jeg kan finde h?


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#1

b) Flyt rundt på leddene til du får

h4 = 100/0,00046 .

Find nu h som den fjerde rod af højresiden.


Svar #3
11. maj 2010 af LasOlsen1990 (Slettet)

Hvordan er du nået frem til, at h^4 = 100/0,00046? Hvordan isolerede du ligningen? 


Svar #4
11. maj 2010 af LasOlsen1990 (Slettet)

Er det ikke sådan her?

0 = 100-0,00046*h^4

0,00046*h^4 = 100-0

h^4 = (100-0)/0,00046

h = ((100-0)/0,00046)^(1/4) = 21,5928786 m


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Ja, det er rigtigt.


Skriv et svar til: Opgave om gletscher

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.