Matematik

Hvordan skrives dette?

12. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en funktion f(x) = √(36-6x).

Jeg vil beregne skæringen mellem f(x) og x-aksen, men er ikke helt sikker hvordan jeg skal skrive det op pga kvadratroten.

Det er ikke udregningen jeg har problemer med, men hvordan jeg skal udtrykke det/skrive det.

f(x) = 0 <=> √(36-6x) = 0         , x ≤6    , jeg benytter nul reglen.

                         36-6x  = 0         , 

                                6x = 36

                                  x = 6

Luksus problem måske, men jeg ved ikke hvordan jeg skal kommentere at jeg fjerner kvadratroden.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis du skriver det sådan her: √(6*(6-x)) = √6*√(6-x)) = 0 skal den sidste faktor være 0, da den første jo ikke er det, altså det er opfyldt for x = 6, så resultatet er rigtigt nok, det er bare lettere at overskue på den her måde. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Lige en bemærkning: Du forveksler det nok med ligningen x2 = a, som giver to rødder √a og -√a. Har jeg ret i, at det var det, du tænkte på?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Og jeg er også nødt til at sige det, jeg nu har gentaget adskillige gange de sidste tre år, jeg har været på besøg herinde. Start altid med at tegne det op i et grafprogram, at lade være er dovenskab, og du snyder kun dig selv.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 - Det enkleste er vel at sige, at kvadratroden af et tal er 0, hvis og kun hvis tallet selv er 0. Det lader dig umiddelbart konkludere fra √(36-6x) = 0 til (36-6x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Rigtigt Andersen, men jeg har på fornemmelsen, at faktoren 6 er skrevet netop der. fordi man skal sætte det udenfoir en parentes, så bliver det lettere til hovedregning. og så bruger man samtidig reglen om et produkt, der skal være 0. Det er altså rent pædagogik, jeg foreslår.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Morsing, hvis pædagogik fører til en mere kompliceret fremgangsmåde, har jeg svært ved at se det pædagogiske i det. Men vi er da enige om resultatet.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Det bliver vi nok ikke enige om, men jeg gjorde det på den måde også for at huske reglen om et produkt, der skal være lig 0, så får man samtidig det med. Det var det, jeg mente med pædagogik.. Og når vi når til 36-6x=0, så er det, for mig at se, naturligt at sættes 6 udenor en parentes (eller forkorte med 6, om du vil). Men nok om det, lad os nu ikke gøre det til et valgtema.


Skriv et svar til: Hvordan skrives dette?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.