Matematik

Hjælp til at beregne differentialkvotienter

12. maj 2010 af rr0 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder og prøve at fatte de regne regler når man skal beregne differentialkvotienten når det er en brøk

regnestykket lyder således:   x+1 / x3

hvordan skal jeg gribe dette an?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2010 af keg (Slettet)

Prøv at omskrive udtrykket

x + x-3

så  er det måske lettere for dig


Svar #2
12. maj 2010 af rr0 (Slettet)

ja har prøvet men det hjælper ikke rigtig for mig

du mener jeg skal omskrive til 1 og 3x2


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2010 af keg (Slettet)

x+1 / x3 = x + x-3

og så differentierer du efter

 flg. regel:

y=axn

y´=anxn-1


Svar #4
12. maj 2010 af rr0 (Slettet)

Jeg må indrømme at jeg slet ikke er med. Er lige startet på emnet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2010 af NejTilSvampe

Skal vi lige være på det rene, er det  (x+1) / x3  eller x+(1/x3)  ?

I det første tilfælde deler du brøken op i 

x/x3 + 1/x3   = 1/x2 + 1/x3 = x-2 + x-3

så bruger du regelerne  (xn)' = n*xn-1

og  (h(x)+g(x))' = h'(x) + g'(x)

så du får ( x-2 + x-3 )' = -2x-3 - 3x-4


Svar #6
12. maj 2010 af rr0 (Slettet)

Regenstykket hedder (x+1) / x3

hvis jeg skriver det ind på lommeregneren så bliver resultatet (-2x-3) /  x4


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2010 af keg (Slettet)

og det er så det samme som i svar 5

parenteser skal sættes med

 omhu i matematik,

for som du havde skrevet det  i

dit første indlæg

var det ikke hvad opgaven gik ud på

åbenbart


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. maj 2010 af p3ppit (Slettet)

 Jeg går altid frem efter følgende "opskrift", når det handler om diff. af brøkfunktioner:

1. Start med at finde ud af, om der er et område, hvor funktionen ikke er defineret:

Man må ikke dividere med 0. Dvs. nævneren må ikke være lig med 0. 

I dit tilfælde, er det heldigvis til at tage og føle på: x≠ 0 ⇔ x ≠ 0

 (Ovenstående skal du bruge, når I skal lege med monotoniforhold bl.a., så man kan ligeså godt indarbejde det i sin rutine.)

Lad os kalde din funktion h(x). Den kan du betragte som én funktion divideret med en anden funktion. Det letter arbejdet med at differentiere den betydeligt:

h(x) = (x+1)/x3 = f(x)/g(x)

f(x) = x+1  ;  f'(x) = (x+1)' = 1     ;     g(x) = x3  ;  g'(x) = (x3)' = (xn)' = nxn-1 = 3x3-1 = 3x2

Vi har defineret at h(x) = f(x)/g(x).

Dvs. h'(x) = (f(x)/g(x))' 

Regnereglen for diff. af brøkfunktioner lyder:

h'(x) = (f(x)/g(x))' = (f'(x) · g(x) - f(x) · g'(x)) / (g(x))2

Vi indsætter mellemregningerne ovenfor i udtrykket og får: 

((1) · (x3) - (x+1) · (3x2)) / (x3)2

Jeg har sat paranteser omkring alt for at eksemplificere at de skal sættes med omhu, selvom det er lidt "overkill" i dette tilfælde.

Det næste, du så gør, er selvfølgelig at gange ind i paranteserne og reducere lidt på udtrykket, så det bliver lidt mere spiseligt:

((1) · (x3) - (x+1) · (3x2)) / (x3)2 = (-2x3 - 3x2) / x6 = (-2x - 3) / x4

Nøjagtigt samme resultat, som din lommeregner serverede. Det "farlige" ved at differentiere på lommeregneren er, at den nogle gange kommer med et resultat, der ved første øjekast ser ud til at være helt ude i hampen, og så kan man sidde og klø sig i nakken over det og lede efter fejl, der ikke er der... 


Skriv et svar til: Hjælp til at beregne differentialkvotienter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.