Matematik

Hvordan finder jeg y=b*x^a ?

16. maj 2010 af spongebobby (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP.Dk

Hvordan finder jeg y=b*x^a udfra to punkter?

De punkter jeg har er : (0,1 ; 3500) og (10 ; 34)

Jeg har prøvet nu flere gange, men jeg kan ikke komme til en brugelig løsning.

På forhånd tak

Janus


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Brug de to givne punkter til at opskrive to ligninger til bestemmelse af a og b:

3500 = b·0,1a

34 = b·10a

Divider de to ligninger med hinanden, hvorved fremkommer en ligning i a, der kan løses, hvorefter den fundne værdi for a indsættes i en af ligningerne til bestemmelse af b.


Svar #2
16. maj 2010 af spongebobby (Slettet)

Det har jeg prøvet, og jeg fik først resultatet, at b = 1,597 - hvilket ikke stemmede. Så prøvede jeg igen og fik at b = 0,3150864707 hvilket hellere ikke er korrekt.

Jeg ved ikke, hvad jeg gør galt. Nogle idéer ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2010 af peter lind

Eftersom du ikke skriver hvad du gør, er det umuligt at sige hvad du gør galt. Kom med detaljer om hvad du gør. Ellers del de 2 ligninger med hinanden,. Så går b ud.


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - Vi ved heller ikke, hvad du gør. Følg fremgangsmåden i #1. Det giver

(34/3500) = 10a/(0,1a) = (10/0,1)a = 100a , hvoraf

a·log(100) = 2a = log(34/3500) eller a = log(34/3500)/2 = -1,00629

Dernæst fås b = 34/(10a) = 344,9638


Svar #5
16. maj 2010 af spongebobby (Slettet)

Jeg har lavet det, som du siger Andersen11 - tror måske, at mit regnesoftware er lidt ved siden af.

Men tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Hvordan finder jeg y=b*x^a ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.