Matematik

vanskelig opgave

20. maj 2010 af Quantum (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Er der nogen der kan løse opgave 7.6 ? 

på forhånd tak!

Vedhæftet fil: 2kf-04.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2010 af peter lind

Du skal bruge Cauchys residue sætning. Det betyder at du skal finde 0 punkter for nævneren x4+1 og derefter foretage en integration i den positive omløbsretning  af en lukket kurve der som den ene kurve(her linie) har x-aksen og den resterende er en halvcirkel med radius R. Du kan se en god skabelon for det i  eks 7.7 nederst side 132


Svar #2
23. maj 2010 af Quantum (Slettet)

hm. jeg tror ikke at jeg har gjort det rigtig, fordi jeg får noget, der er nonsens. Jeg vil meget gerne se din udregning.Det vil kunne hjælpe mig.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2010 af peter lind

Jeg har ikke foretaget nogle udregninger, kun set på hvordan du skal regne opgaven. Kan du ikke i stedet ligge ind, hvad du har lavet.


Svar #4
24. maj 2010 af Quantum (Slettet)

Jeg kan som sagt ikke løse opgaven. Jeg vil bare gerne se løsningen på den. Det er det eneste jeg spørger om. Jeg kan ikke bruge en løsnings-"skitse" til noget, fordi så sker der bare misforståelser ligesom sidst.


Brugbart svar (2)

Svar #5
24. maj 2010 af Dynin (Slettet)

#0 Lidt hurtigt regnet

Lad γ være halvcirklen i den øvre halvplan, dvs. γ=[-R,R]∪γ(R), hvor γ(R)={Reit|t∈[0,π]}. Sæt f(z)=1/(1+z4).

Da 1+z4=(z+a)(z+a3)(z+a5)(z+a7), hvor a=eiπ/4, er f meromorf med poler ak, k=1,3,5,7. Man udregner let at

Res(f,ak)=-(1/4)ak. Residuesætningen giver således at

(*) ∫γ f(z)dz=2πi(Res(f,a)+Res(f,a3))=...=π/√2 [Lav selv mellemregningerne]

Desuden haves

(**) ∫γ f(z)dz=∫-RRdx/(1+x4)+∫γ(R)dz/(1+z4)=∫-RRdx/(1+x4)+∫0π(iReit)/(1+R4e4it)dt

Idet |z4+1|≥|z|4-1 er

|∫γ(R)dz/(1+z4)|≤(maxt∈[0,π]|1/(1+R4e4it)|)πR≤πR/(R4-1)→0 for R→∝

Kombineres (*) og (**) med dette haves således at

-∝dx/(1+x4)=π/√2 som ønsket ^_^


Svar #6
24. maj 2010 af Quantum (Slettet)

 #5 Tusind TAK ! :-)


Svar #7
25. maj 2010 af Quantum (Slettet)

-


Svar #8
25. maj 2010 af Quantum (Slettet)

Hvad med det andet integral i opgaven ?


Svar #9
27. maj 2010 af Quantum (Slettet)

 hvordan beregner du Res(f,a^k) ?


Svar #10
27. maj 2010 af Quantum (Slettet)

Når jeg regner (*) får jeg noget der er nonsens. Måske har jeg regnet forkert, men hvordan gøres det ? 


Brugbart svar (3)

Svar #11
27. maj 2010 af Dynin (Slettet)

#9 man bruger f/g'-metoden beskrevet i 2o på side 129

#10 Da a+a3=a-a-1=2isin(π/4)=2i/√2 er 2πi(Res(f,a)+Res(f,a3))=2πi(-a/4-a3/4)=2πi(-1/4)2i/√2=π/√2


Svar #12
27. maj 2010 af Quantum (Slettet)

 hvad med det andet integral i opgaven..


Brugbart svar (3)

Svar #13
27. maj 2010 af Dynin (Slettet)

#12 Det andet integral kan bestemmes på samme måde ved at udvidde x/(1+x4) til en lige funktion .... såvidt jeg husker er der vist en smartere metode ... måske Fouirer kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. maj 2010 af peter lind

Metoden er det samme som i den første; men her er kurven du skal bruge en ret linje, der går fra z=0 til z = R, En kvart cirkelbue med radius R, centrum 0 og som går fra R til R*i samt en ret linje på den imaginære akse, der går fra R*i til 0.


Brugbart svar (2)

Svar #15
28. maj 2010 af peter lind

Her er en anden metode. substituerer man u = x2, du = 2xdx får man ∫0oof(x)dx = ½∫0oo 1/(1+u2)du = ∫-oooo1/(1+x2)dx/4. På det sidste integral kam man så bruge den samme metode og integrere langs samme kurve som i den foregående.


Skriv et svar til: vanskelig opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.