Matematik

Weird udtryk

23. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem tallene a og b, så der gælder.

(7x^2-10)/(x^3-2x) = (ax)/(2x^2-4) + b/x

Nemmere at overskue hvordan udtrykket ser ud. www.wolframalpha.com/input/

Jeg aner ikke hvordan jeg skal løse opgaven :O


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

I den første alternative form, sæt tælleren lig 0, og antag nævneren forskellig fra 0. Det er blot en 2. gradsligning i x.
 


Svar #2
23. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad du mener. Til eksamen har jeg ikke wolfram eller noget CAS eller hvad det hedder. Tror du mener første alternativ fra wolfram?


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. maj 2010 af AMelev

Jeg forstår til gengæld ikke, hvad du mener - dette kan ikke være en opgave uden hjælpemidler, så du bør have et CAS-værktøj til rådighed.

Anyway - du kan klare dig uden:

1) Sæt på fælles brøkstreg på højresiden og sæt 2 uden for parentes i nævneren.

2) Sæt x uden for parentes i venstresidens nævner, gang med højresidens nævner på begge sider af = og forkort!

3) Skaf så 0 på højresiden - så får du på venstresiden tælleren fraførste alternativ i wolfram (#1)

4) Så skal du bruge reglen: Hvis et polynomium skal være det samme som et andet polynomium, skal de stemme overens koefficientvis, dvs.
a1x^2 +b1x + c1 = a2x^2 + b2x + c2 ⇔ a1 = a2 OG b1 = b2 OG c1 = c2.
Altså skal alle dine koefficienter være 0, da der på højre side står 0 (0x^2 + 0x +0)


Svar #4
23. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

vi bruger ikke CAS-værktøjer her på skolen, så jeg må se om jeg kan følge din fremgangsmåde =)

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Omskriv ligningen således;

(7x2 - 10)/(x(x2-2)) = ax/(2(x2-2)) + b/x ,

og forlæng den nu med x(x2-2) :

7x2 - 10 = ax2/2 + b(x2-2) .

Polynomiet på venstre side er identisk med polynomiet på højre side, hvis og kun hvis

7 = a/2 + b og

-10 = -2b ,

dvs

b = 5 og

a/2 = 7-b = 7-5 = 2, dvs a = 4 .


Skriv et svar til: Weird udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.