Matematik
Bestem integralet
∫20(x3-3x2-8x+10)dx
skal jeg bruge partiel integral? kan slet ikke se hvordan jeg kommer videre... skal jeg dele integralet op?
∫20(x3-3x2 )dx - ∫20(8x+10)dx
hvad er stamfunktionen til 10? 10x + k?
jeg kommer frem til -40... og lommeregneren kommer frem til 4x2+10x!
Svar #2
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
Arrh.. endnu en gang gør jeg det sværere for mig selv end det er.. det sidste spørgsmål jeg har er hvorfor du ikke bruger en konstant når du finder stamfunktionen til 10x?
Svar #3
24. maj 2010 af studuni (Slettet)
Hejsa. Partiel integration skal du bruge i nogen tilfælde når du har nogle led ganget sammen, men når der står plus og minus imellem hvert led, og hvert led kun indeholder symbolet "x" en gang (her er x^3, 3x^2, 8x og 10 4 forskellige led), kan du dele integralet op i ∫(x^3dx - ∫(3x^2dx- ∫8xdx+ ∫10dx, og udregne dem for sig ved hjælp af reglen:
∫ax^ndx=(a/(n+1))x^(n+1).
Du behøver dog ikke at dele det op. Du kan også springe den mellemregning over.
Mvh. Jesper
Svar #5
24. maj 2010 af studuni (Slettet)
Jeg er helt enig med #1. Da det er et bestemt integral (dvs. det har en nedre og øvre grænse der her er 0 og 2) skal man ikke regne med konstanter, når man integrerer.
Jeg får også 0 når jeg regner det ud.
Svar #6
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
men hvis jeg regner det ud i lommeregneren så får den 9,8-14
taster jeg mon forkert ind på lommeregneren, jeg skriver.
d(x3-3x2-8x+10,x,0,2)
Svar #7
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
jeg skriver IKKE d, men derimod integral tegn S(...) men får ikke 0.. har prøvet nogle andre øvelse og heller ikke der får jeg det samme som lommeregneren
Svar #8
24. maj 2010 af studuni (Slettet)
Ja det gør du. "d" står for at differentiere. Du skal integrere i stedet. Så skulle det meget gerne gå anderledes.
Svar #10
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
TI-89
har også en TI-84 plus men jeg kan ikke finde integraltegnet i den
Svar #11
24. maj 2010 af studuni (Slettet)
Mærkeligt. Så ser det rigtigt ud det du gør. Jeg har også en TI-89er, den ligger dog på min læsesal, så jeg kan ikke tjekke det efter her. Prøv at starte med at sætte en ekstra parantes, og se om du bruger det minus der er helt til højre ca. tre rækker oppe og ikke det lille i bunden af displayet.
Svar #12
24. maj 2010 af studuni (Slettet)
Så der kommer til at stå: integraltegn((x^3-3x^2-8x+10),x,0,2). Det kan evt. også være fordi du har skrevet x3 i stedet for x^3?
Svar #13
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
jeg får det samme... det er sku ikke for godt at finde ud af to dage før eksamen at lommeregneren ikke regner rigtigt.. hm.. og det hjælper bestemt heller ikke på at jeg sidder og kæmper med de integralregninger, fordi jeg ikke fatter noget af det...
Svar #14
24. maj 2010 af mathon
der er lidt forvirring omkring integrationskonstanten
ved beregning af det bestemte integral
har du
a∫bf(x)dx = F(b) - F(a)
hvor
F(x) er en vilkårlig stamfunktion ∫f(x)dx
i differensen F(b) - F(a) vil integrationskonstanten - uanset værdi - altid "gå ud",
hvorfor man ved beregning af bestemte integraler - da der er frit valg - benytter integrationskonstanten 0,
hvilket i praksis formelt er - den bekvemme - "ikke at medtage nogen konstant."
Svar #16
24. maj 2010 af studuni (Slettet)
Nej det er træls. Jeg har lige puttet batterier i min gamle TI 84 plus. Så kan vi jo se om vi ikke kan få det rigtige på den til at starte med. Du integrerer ved at trykke på MATH - 9:fnint( - det betyder integralet af f
Så står der på skærmen: fnint(
Så indtaster du funktionen, så der kommer til at stå:
fnint(x^3-3x^2-8^x+10,x,0,2), x får du ved at trykke på knappen "x,t,theta, n". Der giver min lommeregner i hvert fald 0.
Svar #17
24. maj 2010 af mathon
lommeregneren regner udmærket
∫(x^3-3x^2-8x+10,x,0,2) = 0
∫(x^3-3x^2-8x+10,x,k) = (1/4)x^4-x^3-4·x^2+10·x+k
i #6
differentierer du i stedet for at integrere,
så du gør noget forkert
Svar #18
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
okay det er simpelthen for mærkeligt.. jeg får også nul nu på TI-82 plus.. men på TI-89 får jeg stadig 9,8-14.
Og jeg taster dem fuldstændig magen til hinandnen... TI-89 har en knap med S så jeg bruger bare den... og jeg får også integralet opstilt med grænser og det hele så jeg taster altså rigtigt ind... men får bare ikke ens resultat
Svar #19
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
mathon se #7. Det er blot en tastefejl herinde at der står d. Jeg bruger S, altså integral tegnet...
