Dansk

Hvad er showing og telling, og i hvilken sammenhæng bruges de?

30. maj 2010 af sexandthecity (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der ikke nogen, der kan fortælle mig, hvad showing og telling er? Jeg vil vide, præcist, hvad det er, så det må gerne forklares med eksempler og detajler. Jeg vil også gerne vide i vide, hvilken sammenhæng man bruger dem i.... Jeg mener, man bruger de to begreber i forbindelse af analyser af noveller og romaner og jouranlistik, men jeg er ikke sikker. Derfor vil jeg også vide, hvilken sammenhæng de bruges i.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2010 af CH253 (Slettet)

Prøv at læse her:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=851457#853813

Hvis det ikke dækker det så spørg igen :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2010 af Laqil (Slettet)

Hej

Du kan bruge begreberne i vel nærmest alt :) Men ja, det bruges rigtig meget i journalistik, og det er en måde at underbygge det, som teksten handler om på. Som ovenstående link og udtrykket i øvrigt også (show it - don't tell it) viser, er det en måde at få en pointe, et udsagn eller en ytring igennem ved at understrege meningen med eksempler eller indirekte bevisførelse.

Hvis du gerne vil vide mere, og nu du efterlyser eksempler og detaljer, ville det være lidt lettere, hvis du skrev mere om, i hvilken forbindelse du skal bruge det.


Svar #3
30. maj 2010 af sexandthecity (Slettet)

Okay, men jeg vil gerne have det forklaret i detaljer.Kan du ikke lige forklare det i detaljer? Kan du ikke give et eksempel på, hvornår det er showing, og hvornår det er telling? Bruger man det ikke også de to begreber i forbindelse med analyse af noveller, romaner, og eventyr?


Brugbart svar (2)

Svar #4
30. maj 2010 af Laqil (Slettet)

Jo, jeg kan godt forsøge at forklare det i detaljer, men det vil stadig være en del lettere, hvis du beskriver nærmere, hvad det er, du sidder med.

Hvis jeg skulle skrive en tekst om f.eks. hjemløse, ville jeg kunne skrive "han er hjemløs og har det svært". Der fortæller jeg noget, som læseren muligvis tror på, men meget kan det ikke bruges til (men det er fortalt direkte = telling). Hvis jeg i stedet skriver "Han står foran Nørreport Station hver dag. Travle folk vader forbi og kigger surt på ham. "Nej tak", hvæser en forbipasserende, da han rækker et lille plastickrus frem, hvorpå der står "til mad". Sidst han fik noget at spise, var igår, hvor en venlig dame gav ham resten af sin sandwich" blablabla - sidstnævnte eksempel har jeg ikke nævnt, at han er hjemløs, men læseren skulle meget gerne meget hurtigt have fornemmet det - det er showing.


Svar #5
30. maj 2010 af sexandthecity (Slettet)

Det der med, hun er hjemløs er det showing eller telling? Kan du eller nogen  ikke lige give et eksempel på, hvornår det er showing og telling? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. maj 2010 af Laqil (Slettet)

Hvis jeg skriver "han er hjemløs" er det telling.

Hvis jeg skriver "han står foran Nørreport med sin hund og rækker et krus frem, hvor der står "til mad" på, mens travle folk går forbi og ignorerer ham" - er det showing. Det er det fordi, jeg ikke har fortalt, at han er hjemløs, men fordi du som læser kan se det med det samme, når jeg skriver det på den måde.

Jeg kan også give et andet eksempel: "Han er musiker" = telling

"Han står på scenen med hovedet sænket. Den første tone bliver slået an, og et brøl lyder fra publikum i det, han begynder at synge" - har ikke fortalt, han er musiker, men du ved det ud fra beskrivelsen = showing.

Det er forholdsvis forenklede eksempler, men det er altså det, det går ud på. Telling = du fortæller noget uden omsvøb

Showing = du fortæller ikke direkte, men du viser, hvad det handler om.


Svar #7
30. maj 2010 af sexandthecity (Slettet)

Okay, så har jeg forstået, hvad det præcist er. Jeg har lige et sidste spørgsmål. Jeg ved godt, man bruger begreberne showing og telling i journalistik såsom artikler etc., men bruger man ikke også begreberne showing og telling i forbindelse med analyse af noveller, romaner og eventyr?


Skriv et svar til: Hvad er showing og telling, og i hvilken sammenhæng bruges de?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.