Matematik

Monotoniforhold, uden hjælpemidler

31. maj 2010 af @-;-- (Slettet)

Jeg er ved at læse op til mat B skriftlig eksamen imorgen, men har ikke helt forstået hvordan jeg skal redegøre for en funktions monotoniforhold?
Jeg  synes det virker logisk hvis jeg skal:
 

1) differentiere funktionen

2) sætte den differentierede funktion, f ' (x) = 0     =>   og at jeg vil få x-værdierne til funktionens extrema.

3) at jeg vil indsætte de nye x-værdier i den differentierede funktion => jeg vil få y-værdierne til extrema

4) at jeg vil vælge en x-koordinat lidt ved siden af extrema-punkterne og indsætte i f ' (x)   => jeg vil få y-koordinater

5) Jeg vil sammenligne extrema-punktets y-koordinat med det nærliggende y-koordinat for at se om funktionen er voksende eller aftagende. 

Men jeg har læst noget med at:


f ' (x) > 0   : funktionen er voksende

f ' (x) = 0   : funktionen er konstant

f ' (x) < 0   : funktionen er aftagende

Det forstår jeg ikke helt? Betyder det bare at jeg i punkt 5 skal indsætte en nærliggende x-værdi i f '(x) ?

 

I praksis har jeg en funktion, f(x) = -x3-3x2+9x.

Jeg differentiere den til, f ' (x) = - 3x2 - 6x +9

Jeg udregner =>    0 = - 3x2 - 6x +9    =>      x= -3    v    x= 1

 

.... Meeen... når jeg kigger på f(x) grafisk kan jeg se at extrema er = -27 og 5 :S

Nogen der kan se hvad jeg gør galt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2010 af Blueoil (Slettet)

I 3'eren skal i indsætte i f(x) og ikke i f '(x)

4'eren medfører ikke at du får y-koordinaten, men at du finder hældningen

Derfor skal du i 5 overveje hvilke fortegn der står foran resultaterne fra 4'eren


Svar #2
31. maj 2010 af @-;-- (Slettet)

Mange tak :D


Skriv et svar til: Monotoniforhold, uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.