Matematik

Matematik B Eksamen - hjælp til to beviser

04. juni 2010 af GA625 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen,
Jeg har snart min matematik eksamen og så har jeg virkelig brug for hjælp til disse to spørgsmål

Udled differentialkvotienten for f(x) = a*x+b

og

Bevis at en tangent til en cirkel står vinkelret på radius ud til røringspunktet

Jeg vil være evig taknemmelig for dem der kan hjælpe mig

Mvh Peter


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2010 af mette48 (Slettet)

f(x) = a*x+b

f'(x) =( a*(x+h)+b- a*x+b)/h =

(a(x+h-x)+b-b)/h =

a*h/h =a

f'(x)=a


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er ikke korrekt at skrive

f'(x) =( a*(x+h)+b- a*x+b)/h .

Højre side er differenskvotienten (f(x+h) - f(x))/h for f(x), og da denne differenskvotient har en grænseværdi for h → 0, har man dermed vist, at f(x) er differentiabel i x med diffferentialkvotient f'(x) .


Svar #3
04. juni 2010 af GA625 (Slettet)

Mange tak :)
Men kan i ikke forklarer det lidt mere i skridt hvad det præcis er der bliver gjort?
skal jo også helst lærer af det^^

Mvh Peter


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Forat vise, at funktionen f(x) = a·x + b er differentiabel i x, danner man differenskvotienten

(f(x+h) - f(x)) / h = (a·(x+h) + b - (a·x + b)) / h = (a·x + a·h + b - a·x - b) / h = (a·h) / h = a

Da tilvæksten h helt er forsvundet af udtrykket, ses det, at differenskvotienten har grænseværdien a for h → 0 , og dette viser, at f(x) er differentiabel i x med differentialkvotienten f'(x) = a .


Skriv et svar til: Matematik B Eksamen - hjælp til to beviser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.