Matematik

Injektiv funktion

05. juni 2010 af Hudia (Slettet)

Hjææælp.

Hvordan finder maan ud af om en funktion er injektiv?

og hvordan kan man vise at dette eksempel; f(x) = 1/3x -2 er en injektiv funktion.?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2010 af Dynin (Slettet)

#0 Vis at hvis f(x1)=f(x2) så er x1=x2
 


Svar #2
05. juni 2010 af Hudia (Slettet)

Det forstod jeg ikke ? vil du ikke være sød og fortælle det lidt mere detaljeret


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2010 af Dynin (Slettet)

#2 antag f(x1)=f(x2) dvs at 1/3x1-2=1/3x2-2 ... regn og du får x1=x2 som viser at f er injektiv


Svar #4
05. juni 2010 af Hudia (Slettet)

Hvordan skal jeg regn det ud, jeg er helt lost? Det er godt et stykke tid siden vi har haft om det her?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2010 af Dynin (Slettet)

#4 Hvis

f(x1)=f(x2) så er

1/3x1-2=1/3x2-2        LÆG 2 til begge sider og så er

1/3x1=1/3x2              GANG begge sider med 3 og så er

x1=x2                         SOM viser at f(x)=1/3x-2 er injektiv


Svar #6
05. juni 2010 af Hudia (Slettet)

Lige en sidste ting; hvordan viser man afbilding af f og f-1 fås ved at spejle f(x) i x=y..

Du kan bare komme med et eksempel; så jeg kan se hvordan det skal gøres


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. juni 2010 af placebo321 (Slettet)

Det er jo ikke rigtigt. For en injektiv funktion gælder der:

1. x1 ≠ x2  ⇒  f(x1) ≠ f(x2)
2. Forskellige x-værdier giver forskellige f(x)-værdier.
3. Der findes ingen vandret linje, der skærer grafen mere end ét sted.
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juni 2010 af placebo321 (Slettet)

Det er jo ikke rigtigt. For en injektiv funktion gælder der følgende:

1. x1 ≠ x2  ⇒  f(x1) ≠ f(x2)
2. Forskellige x-værdier giver forskellige f(x)-værdier.
3. Der findes ingen vandret linje, der skærer grafen mere end ét sted.
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. juni 2010 af Dynin (Slettet)

#7/#8 Du har vist ikke meget sans for logik ... udsagnet q⇒p er ækvivalent med ¬p⇒¬q dvs.

x1 ≠ x2 ⇒ f(x1) ≠ f(x2)
er det samme som

f(x1)=f(x2)⇒x1=x2

:/


Skriv et svar til: Injektiv funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.