Matematik

lav om til komma og blandet tal. 6 kl.

06. juni 2010 af MaleneHr (Slettet)

 Hej, jeg skal lave nogle brøker om til blandet tal og kommatal.
Jeg har en opgave der hedder at jeg skal lave 1/2 om til kommatal. jeg vil tro at det blev 50,0 eller 0,50 hvad siger i??(:

og så er der en der hedder at jeg skal lave 16/3 om til et blandet tal. den fatter jeg SLET ikke.
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. juni 2010 af Bankier (Slettet)

1/2  svarer til 0,5


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. juni 2010 af Malte52

16/3 = 5 1/3


Svar #3
06. juni 2010 af MaleneHr (Slettet)

 i skal forklare hvordan i gør. eller får jeg jo intet ud af det vel???!


Brugbart svar (2)

Svar #4
06. juni 2010 af AMelev

1 = 1,0 = 10*0,1
1/2 = (10*0,1)/2 = 5*0,1 = 0,5
Hjalp det lidt?

16/3
3 går op i 16 5 gange, så der er 5 hele.
5 hele = 15/3, så du mangler 1/3 for at have alle 16/3
16/3 er altså 5 hele plus 1/3, hvilket (lidt misvisende) skrives 5 1/3. Det er lettere at undgå misforståelse, hvis brøken skrives med en brøkstreg.
 


Svar #5
06. juni 2010 af MaleneHr (Slettet)

 Tak!(:

men kan i hurtigt forklare mig hvordan man minusser en brøk. det er svedt helt ud.. hvad med 2/5 - 4/15?(:
Og beskriv med ord istedet for formler


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man adderer og subtraherer brøker ved at forlænge dem til samme nævner. Fællesnævneren for brøker med femtedele og femtendedele er femtendedele, så her forlænges den første brøk til femtendedele:

2/5 - 4/15 = (2·3)/(5·3) - 4/15 = 6/15 - 4/15 = (6-4)/15 = 2/15 .

Før man kan lægge brøker sammen eller trække dem fra hinanden, skal de laves om til samme slags. Det er nævneren (tallet under brøkstregen), der angiver "slagsen" af en brøk, mens det er tælleren (tallet over brøkstregen), der angiver, hvor mange af den slags man har. Når man har lavet dem om til samme slags, er det lige ud ad landevejen at tælle op, hvor mange af den slags man har i alt. Ved at forlænge brøkerne, kan man altid få dem lavet om til samme slags.


Skriv et svar til: lav om til komma og blandet tal. 6 kl.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.