Matematik

pyramide

13. marts 2005 af MaTay (Slettet)
jeg har formlen for at finde rumfanget af en pyramidestub, men det jeg virkelig er interesseret i, er arealet af topfladen. Jeg skal så isolere g i formlen:

V = (1/3) * h(G + g + sqrt(G * g))

jeg ved jeg skal gange dem ud af parentesen, men går i stå :/

noget hjælp her ville være yderst taknemmeligt..

på forhånd tak

MaTay

Svar #1
13. marts 2005 af MaTay (Slettet)

jeg har prøvet mig frem, og har fundet frem til at:

g = 0,5sqrt(1/3 * (hG + h + ((h*sqrt(G)) * h) - V)

men det ser på en eller anden måde forkert ud... mange tak på forhånd

Svar #2
13. marts 2005 af MaTay (Slettet)

seriøst gutter... har virkelig brug for hjælp med at isolere g... er ved at gå kold :P

igen masser af tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Det er heller ikke trivielt at isolere g. Vi har;

V = (1/3)*h(G + g + sqrt(G*g))

hvoraf

g + sqrt(G*g) = 3V/h - G (*)

eller, hvad der er det samme;

g + sqrt(G)*sqrt(g) + G - 3V/h = 0

altså en andengradsligning i sqrt(g). For at lette beregningerne sætter vi

t = sqrt(g)
b = sqrt(G)
c = G - 3V/h

hvorved

t^2 + bt + c = 0

Diskriminanten d er

d = b^2 - 4c = 12V/h - 3G

og denne er positiv, eftersom 3V/h - G > 0 (jf. (*)). Løsningerne er

t = [-sqrt(G) +/- sqrt(d)]/2

Vi er kun interesserede i løsningen;

t = [-sqrt(G) + sqrt(d)]/2

eftersom den er positiv. Bemærk, at dette følger af (*), thi 3V/h > G, så d > G (indse dette). Alt i alt har vi

g = t^2 = [G + d - 2sqrt(G*d)]/4

ergo

g = 3V/h - G/2 - sqrt(12GV/h - 3G^2)/2

hvis ellers jeg har undgået fejl undervejs. Bemærk i øvrigt at helt samme metode kan anvendes til at isolere G, eftersom g og G indgår symmetrisk i formlen for voluminet V.

//Singularity

Svar #4
13. marts 2005 af MaTay (Slettet)

mange mange mange mange ...... tak singularity... du har hjulpet mig meget her på det sidste... ærgeligt jeg kun kan takke dig... mange tak igen :)

Skriv et svar til: pyramide

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.