Fysik

Programmering for fysiker?

11. juni 2010 af tumle1984 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle,

Som fysiker skal man kunne programmerer da det er en vigtig del af en fysikers arbejde. På første år af fysikstudiet på ku bliver man introduceret til rigtig mange programmer, specielt blev vi introduceret til vpython, matlab, gnuplot og maple. Mit spørgsmål lyder nu:

Hvilke programmer bør jeg bruge tid på at lære til at simulerer med?

Altså hvilket program bruges ofte af fysikere til at simulerer med? Jeg har jo hørt om alverdens ting som fortran, java, c++ osv, men hvad kan i anbefale at bruge tid på at blive rigtig god til? Sproget er jo forskelligt i dem alle, så jeg ville helst holde mig til et og blive god til det, og helst gerne et jeg kan bruge i mange år ud i fremtiden som kommende fysiker.

Jeg håber virkelig meget på jeres hjælp og jeres mening, for jeg skal tilbringe hele min sommerferie med en laptop ude i haven og ellers bare lære at simulerer ;))

//Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2010 af Woja (Slettet)

Hej, jeg ved ikke hvad fysikere oftest bruger. Men som maskiningeniørstuderende er vi blevet undervist i matlab, der er hvis ingen grænser for hvad det kan udregne og simulere. Har ihvertfald simuleret avancerede mekaniske bevægelser og diverse varmeovergange i det.. Men tror det kan meget mere.

Go simuleringslyst :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juni 2010 af DennisDeH (Slettet)

Nu starter jeg selv på fysikstudiet på KU her til september (gør du også kan jeg jo næsten læse? ;) ), og har en fysiklærer der har undervist derover i nogle år. Hun brugte ihvertfald C++, men ellers så programmeres der vist mest i FORTRAN så vidt jeg kan se. Det er vist det man skal lære at programmere lidt i i det første mekanik-kursus så vidt jeg husker.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2010 af Jerslev

#0+2: Lær matlab - medmindre I vil op og tage videregående kurser i simulering eller numeriske beregninger, så er matlab mere end rigeligt.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2010 af QaZZaQ

Som det bliver antydet af andre så afhænger det jo en del af hvad du regner med at skulle bruge det til. Gnuplot er et godt program at have nogenlunde styr på. Men snakker vi store computertunge videnskabelige simuleringer så er FORTRAN bredt benyttet - der er dog en tendens til at FORTRAN betragtes lidt som 'oldschool'. Alternativet til FORTRAN er c++.

Men hvis du mestrer det ene sprog, så er du også tæt på at mestre det andet.

Maple er nok mest et matematik redskab. Jeg har aldrig brugt Maple til noget udover de indledende mat kurser.


Svar #5
11. juni 2010 af tumle1984 (Slettet)

Mange tak for de mange svar indtil videre ;))

#2 Ja jeg starter også på fysikstudiet, men jeg har dog taget det første kursus i klassisk mekanik, da jeg har læst matematik også på ku, hvor jeg så tog klassisk mekanik og blev fanget af det, og har nu valgt at skifte studieretning. Men det er ikke FORTRAN der bruges i de to indledende mekanik fag, der bruges vpython og gnuplot. FORTRAN bruges, har jeg lige set i et fag som hedder "Datalogi for fysikere". Desuden bruges matlab i thermodynamik (blok 3).

#3 Ja jeg havde selv matlab i tankerne, men er det virkelig tilstrækkeligt til at kunne simulerer i alt det man kommer ud for i fysikstudiet? Hvordan er sproget, altså når man har lært sproget i matlab, er man så tæt på også at kunne bruge FORTRAN og C++ eller er matlab et program med sit lidt eget sprog? jeg håber du forstår hvad jeg mener ;)

Hvis jeg nu skal lære matlab, hvilke bøger og hjemmesider kan i så anbefale mig, det skal jo være for en som overhovedet ikke kan finde ud af programmering.

Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. juni 2010 af Jerslev

#5: Jeg har endnu ikke mødt noget, jeg ikke har kunnet fikse med MatLab - givet, at jeg dog heller ikke har haft et videregående kursus i numeriske metoder. Matlab kan du bruge til super enormt meget. Jeg har lavet et program til matlab, der kan lave ascii-art ud af bmp-billeder. :)

Det er min erfaring, at matlab egentlig læres bedst ved at prøve sig frem. Start i det simple som eksempelvis hvordan du plotter en ret linje eller den slags.

Husk dog på, at matlab ikke er maple - det er et numerisk beregningsprogram, så abstrakt algebra er matlab ikke særlig god til.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #7
11. juni 2010 af tumle1984 (Slettet)

#6 Mange tak, jeg vil så gå i gang med at lære matlab, og jeg er helt med på at det kun læres ved "learning by doing" men kender du ikke en bog hvor jeg kan lære lidt om de forskellige kommandoer ect, så jeg kan komme godt i gang? :))

Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. juni 2010 af Jerslev

#7: Matlabs hjælp kommando er super god sammenlignet med mange andre.

Mangler du hjælp til at plotte, skriver man blot "help plot" og så får man alt ud om hvordan man plotter.

Der er rigtig mange gode tutorials på nettet, du kan bruge.

Her er i hvert fald det første hit på google, du kan kaste dig over. Jeg lærte mit matlab i forbindelse med et kursus, så jeg har aldrig brugt en bog eller lign.. :)

Husk ikke at miste modet, selvom det er pisse svært i starten!

http://courses.washington.edu/css457/matlab/learning_matlab.pdf

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. juni 2010 af klingest (Slettet)

Hmm jeg vil umiddelbart mene at MatLab er det bedste til at simulere med...
MatLab kan faktisk rigtig mange ting...

C++ er mere hvis du vil lave dit helt eget program, som kan et eller andet... Du kan jo i princippet lave dit eget matematik program i C++, men det er nok ikke helt nemt, og taget sikkert lang tid, så hvorfor ikke bare bruge MatLab... 

Ellers findes der en masse andre programmer, som kan løse alle mulige fysik ting... Jeg læser selv til elektro ingeniør, og der bruger vi bla. programmer som fx. Comsol MultiPhysics, som kan simulere alle mulige fysiske ting, som krafter, magnetfelter, elektriske felter, væskefysik, og den slags... Men det koster penge, og er nok mere anvendelses orienteret...  


Skriv et svar til: Programmering for fysiker?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.