Kemi

Stærke syre---hvordan kan det lade sig gøre?

17. juni 2010 af Laughian (Slettet)

 Hej :)

Jeg læser op til en årsprøve her om en uge, og er stødet på stærke og svage syre osv.

Det der er underligt er, at følgende (HCl) er en stærk syre, fordi den afgiver alle sine hydroner:

HNO3 + H2O --> NO3- + H3O+

Hvordan kan det så være, at følgende (HSO4-) ikke er en stærk syre, selvom den afgiver alle sine hydroner:

HSO4- + H2O --><-- SO42- + H3O+

????

På forhånd tak
Laughian


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2010 af mathon

           HSO4- afgiver netop ikke alle sine hydroner og er derfor kun en middelstærk syre,
    da
             -1,7 < pKs = 1,92 < 4


                                                            HSO4- (aq)   +   H2O (l)  <--->   SO42- (aq)   +   H3O+ (aq)
koncentrationer i mol/L:                    cs(1-α)                                       α·cs                α·cs                   0<α<1

hvoraf
               ligevægtsbrøken
                                                           α2·cs2 / (cs(1-α)) = Ks

                                                            csα2 / (1-α) = Ks

                                                            csα2 + Ks·α - Ks = 0  og  0<α<1

                                                            α = (-Ks+√(Ks2+4Ks·cs)) / (2cs)

                                                            α = (-10-pKs+√(10-2pKs + 4·10-pKs·cs)) / (2cs)
                                                            
                                                            α(cs) = (-10-1,92+√(10-3,84 + 4·10-1,92·cs)) / (2cs)

som for eksempelvis
             cs = 0,8 M
giver                                                  
                                                             α = (-10-1,92+√(10-3,84 + 4·10-1,92·0,8)) / (2·0,8)
                                                            
                                                             α = 0,115306 ≈ 11,5%
dvs.
                                                             11,5% dissocieret / ioniseret
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2010 af mathon

som for eksempelvis
              cs = 0,1 M
giver
                                                              α = (-10-1,92+√(10-3,84 + 4·10-1,92·0,1)) / (2·0,1)

                                                              α = 0,291796 ≈ 29,2%
dvs.
                                                              29,2% dissocieret / ioniseret


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2010 af Elektro (Slettet)

Er det svovlsyre i betegner som HSO4 ? fordi svovlsyres formel er da H2SO4


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2010 af mathon

som for eksempelvis
              cs = 0,0001 M
giver
                                                              α = (-10-1,92+√(10-3,84 + 4·10-1,92·0,0001)) / (2·0,0001)

                                                              α = 0,991818 ≈ 99,2%
dvs.
                                                              99,2% dissocieret / ioniseret
stadig under 100% og fortyndet,
at det ikke har nogen praktisk betydning


Svar #5
18. juni 2010 af Laughian (Slettet)

 Hej igen.. :)

Tusind tak fordi i gad hjælpe.
Problemet er bare, at jeg kun går i 1. g og mener ikke at ovenstående svar kanbidrage med så meget...
Jeg mente ellers, at det kunne være dejligt med lidt teori i det på 1. års niveau!.

Endnu en gang tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. juli 2010 af mathon

se evt.


Skriv et svar til: Stærke syre---hvordan kan det lade sig gøre?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.