Matematik

Check af opgaver med asymptoter!?!

23. marts 2005 af mettma (Slettet)
Det er simpelthen så lang tid siden jeg har haft om emnet asymptoter, så jeg stort set har glemt det. meget sørgeligt, men alligevel har jeg dog forsøgt at lave de opgaver jeg er blevet stillet til min aflevering.

Hvis der er nogen der gider at checke dem opgaverne (3 stykker) igennem ville det glæde mig meget.

Givet funktion: f(x)= x + 1 + (5/x-2)

- Bestem dm(f).

mit svar: dm(f)= alle reele tal, undtagen 2 = R\\{2}

- Bestem ligning for hver af asymptoterne til grafen for f.

mit svar:
Den første ligning er x + 1, fordi 5/x-2 går mod 0.

Den anden... kan jeg simpelthen ikke finde ud af. jeg ved det er en lodret asymptote, men hvordan jeg opskriver en ligning for den, det ved jeg ikke.

Jeg håber at der er nogen der har lyst til at hjælpe mig. På forhånd mange tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2005 af frodo (Slettet)

kommer lige tilbage senere, men for at få dig noget at gå ud fra, har den sidste lodrette assymptote ligningen x=2

Svar #2
23. marts 2005 af mettma (Slettet)

er ikke helt sikker på at jeg har forstået det, men har det noget at gøre med, at x aldrig kan blive 2, men når x nærmer sig 2/går imod 2, så nærmer funktionen sig den sig lodrette asymptote. er det helt forkert. kan ikke helt forklare mig bedre. jeg vender også til bage senere. tusinde tak. ps: var de andre svar rigtige eller helt forkerte?

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2005 af frodo (Slettet)

idet x går mod 2, går nævneren mod 0, hvormed hele brøken går mod +/-uendeligt.
Hvis x-->2^+ grå brøken mod uendeligt
Hvis x-->2^- grå brøken mod -uendeligt

Svar #4
23. marts 2005 af mettma (Slettet)

ok tak, men hvad med de andre svar? er de helt forkerte?

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. marts 2005 af frodo (Slettet)

de andre er rigtige nok..
Dm(f) er HELT korrekt.
den anden assymptote er delvist okay, forstået på den måde, at den matematiske terminologi kunne være bedre.. Du mener sikkert det rigtige, men det er principielt ikke korrekt at sige, at 5/x-2 går mod 0. For det gør det jo kun såfremt x går mod +/- uendeligt, ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

mettma:

Frodo har vist kommenteret den skrå asymptote y = x + 1, så jeg holder mig til de øvrige bemærkninger.

Først og fremmest må du mene funktionen

f(x) = x + 1 + 5/(x-2)

thi 5/x-2 er ikke lig 5/(x-2). Husk regnearternes hierarki.

Definitionsmængden er korrekt angivet.

Den anden asymptote med ligningen x = 2 er lodret.

Selv om det næppe kræves, mener jeg bestemt, at et mere formelt, matematisk argument er påkrævet som argument for, at der bliver tale om en lodret asymptote med den angivne ligning. Eftersom

x + 1 + 5/(x-2) =
(x-2)*(x+1)/(x-2) + 5/(x-2) =
((x-2)*(x+1) + 5)/(x-2)

kan f skrives

f(x) = ((x-2)*(x+1) + 5)/(x-2)

og dermed er

1/f(x) = (x-2)/((x-2)*(x+1) + 5)

Bemærk nu, at i et lille interval til højre for 2; ]2;2+e[, e > 0, er 1/f(x) > 0, så f er positiv i dette interval. Eftersom f er kontinuert, har vi

1/f(x) -> 0 for x -> 2+

hvilket er ækvivalent med, at

f(x) -> inf for x -> 2+

Tilsvarende indser man, at i et lille interval til venstre for 2; ]2;2-e[, e > 0, er 1/f(x)

1/f(x) -> 0 for x -> 2-

altså

f(x) -> -inf for x -> 2-

Disse argumenter viser, at linien med ligning x = 2 er lodret asymptote til grafen for f.

inf: infinity (uendelig)
e: epsilon (et lille, positivt reelt tal).

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. marts 2005 af Duffy

Du skriver"Den første ligning er x + 1, fordi 5/x-2 går mod 0."

Jah, det er for så vidt godt nok.

Lidt mere præcision kan måske være på sin plads, fx:

Linien med ligningen y = x + 1 er skrå asymptote til grafen for f da
5/(x-2) -> 0 for x -> ±uendelig.


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#6: Hmm...det blev vist lidt klodset formuleret. I stedet følgende

"Selv om det næppe kræves, mener jeg bestemt, at et mere formelt, matematisk argument for den lodrette asymptote er påkrævet."

og desuden følgende rettelse;

"]2;2-e[" skal være "]2-e;2["

//Singularity

Svar #9
23. marts 2005 af mettma (Slettet)

tusinde tak for hjælpen. jeg er blevet hjulpet godt på vej nu!

Skriv et svar til: Check af opgaver med asymptoter!?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.