Matematik

Bestem ligning for parallel linje

10. august 2010 af VictorPax (Slettet) - Niveau: B-niveau

"En linje l går gennem punktet A ( 4, -5 ) og er parallel med linje m, der er givet ved  m : 3x + 4y - 5 = 0

Bestem en ligning for linjen l"

Hvordan løser jeg denne?

Jeg kan godt finde de korrekte formler - men bare ikke benytte dem korrekt :-(


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. august 2010 af mathon

              du finder ligningen for linjen gennem A(4,-5) med normalvektor [3,4]

eller

              du finder ligningen for linjen gennem A(4,-5) med retningsvektor [1;-3/4]

...alt efter hvad du finder lettest


Svar #2
10. august 2010 af VictorPax (Slettet)

Jeg kan se normalvektor er en formel fra A-niveau...

Hvordan bestemmer jeg en ligning med formlerne fra B-niveau?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. august 2010 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. august 2010 af mette48 (Slettet)

Hvis du ikke er glad for vektorer omskrives liningen til standardform

3x + 4y - 5 = 0           lægger 5 til og tækker 3x fra på begge sider

4y=-3x+5                   dividerer med 4

y=-3/4 + 5/4

hældning for begge linier er -3/4

indsætter (4,-5)

-5=(-3/4)*4+b

-5=-3+b

b=-2

y=(-3/4)x-2

vil du have den på samme måde som den i opgaveteksten, ganges med 4 og der lægges 3x og 8 til på begge sider

4y=-3x-8

4y+3x+8=0

===========

Den nemme måde havde været at sætte (4,-5) ind i 4y+3x+c=0 og finde c

4*(-5)+3*4+c=0

-20+12+c=0

c=8

4y+3x+8=0


Svar #5
10. august 2010 af VictorPax (Slettet)

Mange tak - det var en meget pædagogisk forklaring :-)

Er der nogen grund til, at jeg ikke skulle benytte den nemme måde?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. august 2010 af mette48 (Slettet)

Uhhha det tror jeg ikke vi bliver enige om her. Vi foretrækker vist alle den metode vi er mest trykke ved og mange mener, det er den eneste rigtige og at den selvfølgelig giver højest karakter.

Som tidligere underviser ved jeg, at ved retning af eksamensopgaver må man ikke give karakter efter hvilken metode der anvendes, når blot besvarelsen er forståelig.

Brug den måde du forstår, så har du også mulighed for at lære mere ud fra den. Det er mit råd


Skriv et svar til: Bestem ligning for parallel linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.