Fysik

Beregn elovationsvinkel

14. august 2010 af H20 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Vand pumpes ud fra brandslange med fart på 15m/s.

Find vinkel som brandslange skal danne med vandret, så vandet bevæger sig længst muligt, før det rammer jorden.

Hvis vinkel er α, er vands starthastighed i vandret retning: V0x=15m/s*cosα og vands starthastighed i lodret retning: V0y=15m/s*sinα. 

Nogen der kan hjælpe mig på vej?

Mange tak -


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt formlerne for det skrå kast.


Svar #2
14. august 2010 af H20 (Slettet)

 Jaa, så langt var jeg nået :o) Men hvordan griber jeg det an?

Rettelse: *Elevationsvinkel


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#2: Du kan benytte formlen for det skrå kast til at finde den hastighed, der vil maksimere skudlængden.

Du skal derfor bruge skudlængden som funktion af elevationsvinklen og starthastigheden og maksimere denne.


Svar #4
15. august 2010 af H20 (Slettet)

Jeg tror ikke, at jeg helt har forstået det skrå kast (som jeg troede) og har derfor svært ved resten af det du skriver. 

xxx Det er pænt af dig at hjælpe  :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#4: Hvordan lyder formlen for det skrå kast?


Svar #6
15. august 2010 af H20 (Slettet)

 #5 Jeg er ikke sikker...


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#6: Du kan slå den op i din bog med al sandsynlighed. :)


Svar #8
15. august 2010 af H20 (Slettet)

Men det er ikke kun én formel. Der er formler for hastighed og position osv. Sammen udgør de en formel for det skrå kast, eller?


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#8: Du skal bruge højden på det skrå kast som funktion af længden, elevationen og starthastigheden.


Svar #10
15. august 2010 af H20 (Slettet)

Meaning? 

Jeg beklager dybt mine dumme spørgsmål, men fysik har jeg brug for at få skåret ud i pap. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#10: Hvad har du af formler omkring det skrå kast?


Svar #12
15. august 2010 af H20 (Slettet)

Jeg har:

Vy=-g·t+Voy og y=-1/2·g·t^2+Voy·t+Yo

Vx=Vox og x=Vox·t+Xo

Derudover formlerne for kastelængde og stighøjde. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#12: Hvis du eliminerer t fra de to ligninger for x og y du har ovenfor, kommer du frem til den formel, jeg er ude efter. Stighøjden som funktion af elevationen, kastelængden og starthastigheden.


Svar #14
15. august 2010 af H20 (Slettet)

 Men når jeg får stighøjden som funktion af elevationen, kastelængden og starthastigheden, så kender jeg stadig ikke stighøjden, elevationen eller kastelængden til at beregne elevationen. Hvad så?


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#14: Du kender stighøjden, når vandet igen rammer jorden. Starthastigheden kender du også, og kastelængden er den, du skal maksimere.


Skriv et svar til: Beregn elovationsvinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.