Matematik

Eksponentielt voksende funktion

19. august 2010 af Jensen11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej med jer allesammen :)

jeg er desværre stødt ind i en svær opgave, som jeg har en del problemer med, og derfor håber jeg meget der er nogen der kan finde ud af den

om en eksponentielt voksende funktion f(x) = b*a^x oplyses at f(7) = 26 og f(28) = 345.

beregn tallene a og b.

beregn fordoblingskonstanten for f.

løs ved beregning ligningen f(x) = 1000.

Håber virkleig der er nogen der kan finde ud af den, på forhånd mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2010 af Majlund (Slettet)

 Slå op i din matematikbog... Brug stikordsregistret.. Under "eksponetielle udviklinger" står der formler for både a og b, når to sæt af x- og y-værdier kendes.. Dine kendte x- og y-værdier er x1=7, x2=28, y1=26 og y2=345...

Der er ligeledes former for fordoblingskonstanten, og et eksempel på hvordan du løser det sidste problem... 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2010 af Isomorphician

Du kunne også opstille to ligninger med to ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt x=7 og x=28 i udtrykket for f(x) til opnåelse af de to ligninger

26 = b·a7

345 = b·a28 .

Divider den anden ligning med den første, så vi får

(345/26) = a21 , hvoraf

a = (345/26)1/21 =1,131016

b = 26/(a7) = 10,98225

Ligningen f(x) = 1000 svarer til

1000 = b·ax , så

x·log(a) = log(1000/b) , hvoraf

x = log(1000/b)/log(a)) = 36,644


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2010 af mathon

eller
    se


Skriv et svar til: Eksponentielt voksende funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.