Kemi

hjælp til en kemi

27. marts 2005 af cs (Slettet)
hej er der nogen der vil hjælpe med disse opgaver, bare lidt hjælp ville være fint.

jeg har reaktionen
NH4HCO3(s) -> NH3(g)+ H20(g) +CO2(g)
desuden får jeg oplyst at den bages ved 225 grader celsius i fem minutter og trykket er 1 bar, stofmængden af NH4HCO3 er 0,022mol.

beregn voluminet af de gasser, der dannes under bagningen og kommenter hævningseffekten.

Her har jeg benyttet tilstandsformlen, men den sidste del af spørgsmålet er jeg i tvivl om.

c) beregn delta s standard for reaktionen

hvor jeg på forhånd har givet, NH4HCO3 har s standard = 120,9 J/(mol*k),
G standard = -665,9kJ/mol
og H standard =-849,4 kJ/mol
her er jeg i tvivl om hvilken formel jeg skal bruge når det er ved 225 grader.

og tilsidst skal jeg beregne ligevægtskonstanten ved 20 grader celsius.

Desuden skal jeg svare på nogen væsentlige kilder til nitratindhold i grundvand samt i overfladevand såsom åer og søer er blevet øget inden for de sidste 30 år.

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2005 af frodo (Slettet)

G=H-T*S

Hvis du har H og G ved 225C, kan du ud fra ovenstående isolere S

Svar #2
27. marts 2005 af cs (Slettet)

okay, tak for hjælpen, men hvordan kan det så være at man får angivet s standard

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2005 af frodo (Slettet)

måske skal den bruges til noget andet i opgaven?

eller også er det for at du kan udregne den på sædvanlig vis med opslag i databogen.. Det er dog mere korrekt, at anvende ovenstående, hvis du har at H og G ER ved 225C?

Grunden til at det er mere rigtigt, er, at man siger, at H og S er temperaturuafhængige, og det er også til en vis grad rigtigt, men lidt er det jo alligevel.

Svar #4
27. marts 2005 af cs (Slettet)

de er allesammen ved standard

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2005 af frodo (Slettet)

nå.. Så må du udregne den ved opslag. G er ikke temperaturuafhængig, så den kan du ikke bruge der.

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. marts 2005 af frodo (Slettet)

men du kan jo bruge den når du skal regne ligevægtskonstanten

Svar #7
27. marts 2005 af cs (Slettet)

jamen ved opslag kan jeg da kun finde standardtilstandene

Brugbart svar (0)

Svar #8
27. marts 2005 af frodo (Slettet)

men som sagt, kan S og H tilnærmelsesvist regnes temperaturuafhængig.

Svar #9
27. marts 2005 af cs (Slettet)

dvs ar man godt må gå ud fra standard, hvis man blot skriver at de tilnærmelsesvise er temperturuafhængige, er der nogen af de andre opgaver du vil give et par hints til.

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. marts 2005 af frodo (Slettet)

du kan jo med hensyn til hævning sige, at hvis der dannes et stort volumen af gasser, må hævningseffekten jo være god.

ligevægtskonstanten:

-DeltaG(standard)=RT*lnK

hvorfr skal du sige noget om nitratindholdet? Hvor kommer det ind i opgaven?

Svar #11
28. marts 2005 af cs (Slettet)

det er til en anden opgave.

Brugbart svar (0)

Svar #12
28. marts 2005 af frodo (Slettet)

nu er jeg jo ikke den store biolog, men måske noget med gødning..Det indeholder jourinstof, der kan hydrolyseres til amoniak, der kan oxideres til nitrat..

Brugbart svar (0)

Svar #13
28. marts 2005 af frodo (Slettet)

*"jo urinstof"..

Måske bruger man mere af det?

Svar #14
28. marts 2005 af cs (Slettet)

okay tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #15
08. april 2005 af T2005 (Slettet)

Hvad med den sidste i den opgave? :)
Det med at hjortetaksaltet ødelægges af luftpåvirkning.

Og hvordan vil enheden på ligevægtskonstanten blive? Gasserne skal jo indgå med deres partialtryk, så bar^3/M, eller hvordan? :)

Brugbart svar (0)

Svar #16
30. oktober 2005 af Lena (Slettet)

Sidder faktisk lige med den opgave med hjortetaksaltet, der ødelægges af luftpåvirkning.
Kan det passe at det ødelægges pga. luftfugtigheden, eller har CO2 indholdet i luften mere påvirkning?

Brugbart svar (0)

Svar #17
31. oktober 2005 af T2005 (Slettet)

Det kan ødelægges pga luftfugtigheden. Hvis der er vanddamp i luften kan hjortetakssaltet nemlig indgå i en syrebasereaktion (NH4HCO3 er letopløseligt i vand):

NH4+(aq) + HCO3-(aq) -> NH3(aq) + H2CO3(aq)

Og på denne måde ødelægges hjortetakssaltet.

Det ville jeg mene var en korrekt besvarelse på den del af opgaven :)

Brugbart svar (0)

Svar #18
30. december 2005 af timothy (Slettet)

Kan det passe at følgende reaktion er endoterm? Jeg får nemlig D_H til 162 kj/mol. Det synes jeg virker lidt mystisk......


NH4HCO3(s) -> NH3(g)+ H20(g) +CO2(g)

Brugbart svar (0)

Svar #19
30. december 2005 af timothy (Slettet)

Kan det passe at følgende reaktion er endoterm? Jeg får nemlig D_H til 162 kj/mol. Det synes jeg virker lidt mystisk......


NH4HCO3(s) -> NH3(g)+ H20(g) +CO2(g)

Brugbart svar (0)

Svar #20
30. december 2005 af timothy (Slettet)

Forresten hvilken betydning har fortegneg af D_G for om en reaktion kan forløbe eller ej???

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.