Kemi

Hjælp til kemi

26. august 2010 af naunii (Slettet)

Hej

Jeg sidder med to kemi opgaver som jeg har svært med. Håber der er nogen der kan hjælpe mig :-)

1.

Jern kan reagere med klorgas. Hvor mange mol FeCl3(s) dannes når 2,23 mol Cl2 reagerer med jern i overskud?

2Fe(s) + 3Cl2(g) = 2FeCl3(s)

2.

Hvor mange gram natrium skal reagere med 150 mL vand for, at man får natriumhydroxid opløsning på 0,15 M?

2Na(s) + 2H2O(l) = 2NaOH(aq) + H2(g)

På forhånd tak

Mvh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2010 af gigas (Slettet)

Hejsa,

1)
Der dannes (2/3) * 2,23 mol FeCl3 (jf. dine koefficienter i reaktionsskemaet)

2)
Du finder stofmængden af OH-, der opfylder dine betingelser vha. n = c*V. I følge reaktionsskemaets koefficienter er  stofmængden af dannede hydroxidioner ækvivalent til den nødvendige stofmængde natrium. Du finder derfor massen af ønsket natrium vha. m = n*M


Svar #2
26. august 2010 af naunii (Slettet)

1. Så det eneste jeg skal gøre er at gange (2/3) med 2,23 mol?

2. Og hvordan skal jeg finde stofmængden af OH- ? er det bare 0,15 M * 150 mL?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2010 af gigas (Slettet)

1) Jeps

2) n(OH-) = 0,15 M * 0,150 L og efterfølgende m(Na) = n(OH-) * M(Na)


Svar #4
26. august 2010 af naunii (Slettet)

Kan det passe at 1 giver 1,48 mol og 2 giver 0,505 g?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2010 af gigas (Slettet)

Det ser ganske korrekt ud.
Jeg får 1,49 mol i opgave 1)  og 0,52 g i opgave 2) ved afrunding til to decimaler. Endvidere har jeg brugt M(Na) = 22,99 g/mol


Svar #6
26. august 2010 af naunii (Slettet)

Okay, lyder godt :)

Kan du forklare mig hvordan man kan se at se at der dannes (2/3) * 2,23 mol FeCl3 ud fra reaktionsskemaet?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. august 2010 af gigas (Slettet)

Stofmængdeforholdet mellem reaktanter og produkter fremgår af reaktionsskemaets koefficienter: 3 Cl2 giver 2 FeCl3
Eller med andre ord: 1 mol Cl2 giver 2/3 FeCl3


Skriv et svar til: Hjælp til kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.