Matematik

Newtons Afkølingslov! Lost =/, haster!

29. august 2010 af Miss_Akbar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey!

Er lige gået helt i stå med en opgave og håbede, at jeg kunne få hjælp af nogen herinde.

Opgaven lyder på

Anbringes en beholder med væske til afkøling i et lukket rum, hvor
temperaturen er konstant T0 oC, kan væskens temperatur T efter en afkølingstid
på t minutter beregnes efter følgende formel:


T = T0 + a * e^-kt

hvor a og K er konstanter.
En væske, der har temperaturen T = 90 oC, anbringes i et rum, hvor
temperaturen T0 = 25 oC.
9 minutter senere er væskens temperatur faldet til 58 oC.
 

Jeg er kommet frem til, at forskriften vil være

T = 25 + 65 * e^-0.075 * t


c) Du skal bestemme den tid, det tager at afkøle væsken fra 80 oC til 35 oC.

Er HELT lost i c-delen, håber virkelig, at jeg kan få noget hjælp,

På forhånd tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2010 af mathon

                  T = To + a · e-kt

                  e-kt  = (T-To)/a

                  ekt = a/(T-To)

                  k·t = ln(a/(T-To))

                  t = ln(a/(T-To)) / k


Svar #2
29. august 2010 af Miss_Akbar (Slettet)

Men hvordan kan man ud fra den forklare, at det er tiden der går fra 80 til 35 grader?

Umiddelbart kan jeg ikke se, at 80 kommer ind nogen steder?

Men ellers mange tak for respond'et..


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. august 2010 af mathon

                      t90→80 = ln(65/(80-25)) / 0,07532 = 2,22 minutter

                      t90→35 = ln(65/(35-25)) / 0,07532 = 24,85 minutter

                      t80→35 = t90→35 - t90→80 = (24,85 - 2,22) minutter = 22,63 minutter


Skriv et svar til: Newtons Afkølingslov! Lost =/, haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.